Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Ugnsbakade körsbärstomater | ||
200 g | Körsbärskvisttomater | |
0,5 tsk | Svartpeppar Malen | |
0,5 tsk | Flingsalt | |
1 msk | Olivolja | |
Potatisgratäng | ||
150 g | Riven Västerbottensost | |
1 600 g | Potatisgratäng | |
Helstekt oxfilé | ||
0,5 msk | Salt | |
800 g | Oxfilé Hel | |
1 tsk | Flingsalt | |
1 tsk | Vitpeppar Malen | |
25 g | Smör | |
2 msk | Rapsolja | |
0,5 tsk | Svartpeppar Malen | |
Kryddsmör | ||
100 g | Smör | |
1 st | Schalottenlök | |
0,5 msk | Olivolja | |
1 krm | Vitlökspulver | |
0,5 st | Fransk dragon | |
0,5 krm | Svartpeppar Malen | |
0,5 krm | Salt | |
Rödvinssås | ||
1 dl | Vatten | |
0,25 st | Färsk timjan | |
1 st | Rödlök | |
1 krm | Salt | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 st | Lagerblad | |
6 dl | Rött vin | |
1 klyfta | Vitlök Vanlig | |
4 msk | Kalvfond Buljong | |
25 g | Smör |
Helstekt oxfilé: Sätt ugnen på 120°C. Ansa köttet och se till att det är rumstempererat vid tillagning! Torka köttet noga med hushållspapper. Salta och peppra köttbiten på alla sidor.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna på medelstark värme. Bryn köttet på alla sidor. Lägg i en klick smör i stekpannan med köttet och låt smöret smälta, vänd runt köttet i smöret och stek tills du får en fin stekyta.
Lägg köttet på ett ugnsgaller med en plåt under som samlar upp stekskyn. Stek köttet tills det får en innertemperatur på 55°C, använd gärna en termometer. Tar cirka 1-1,5h.
Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200°C. Lägg den färdiga potatisgratängen i en form och toppa med extra Västerbottensost. Gratinera i ugn i ca 30 min.
Kryddsmör: Skala och finhacka schalottenlök. Stek löken i olivolja i en stekpanna tills det mjuknat. Lägg den stekta löken i en bunke och låt svalna.
Dela smöret i klickar och lägg i bunken med den kalla stekta löken. Finhacka dragonblad och blanda i bunken med smör och lök. Tillsätt salt, peppar och vitlökspulver. Vispa alla ingredienser ordentligt med en elvisp, eller blanda alla ingredienser ordentligt med dina händer.
Rulla in kryddsmöret i smörpapper och forma det till en cylinder. Lägg in smöret i kylen och låt stelna. Skär upp smöret i cirka en halv centimeter breda skivor och låt smörskivorna bli rumstempererade innan servering.
Ugnsbakade körsbärstomater: Sätt ugnen på 120°C. Klipp bort tomaterna från tomatkvisten så att du får singeltomater, spar gärna en grön kvist på varje tomat vilket blir vackert vid servering.
Lägg tomaterna i en bunke och blanda ordentligt med olivolja, smörj in varje tomat med olivolja, använd händerna. Strö över flingsalt och svartpeppar, ruska om bunken så att saltet och pepparn fastnar på tomaterna. Stek på en plåt i mitten av ugnen i cirka 1,5-2h.
Rödvinssås: Skala och grovhacka rödlök. Skala och smasha en vitlöksklyfta. Smält smör i en kastrull och fräs rödlök och den hela smashade vitlöksklyftan på medelstark värme tills löken mjuknat.
Rör ned färsk timjan och ett lagerblad, salt och peppar. Tillsätt kalvfond, rödvin och vatten. Koka upp och låt sjuda på svag värme tills såsen reducerat till hälften av vätskan.
Sila av och låt såsen reducera ytterligare till lite mer än hälften av vätskan. Smaka av med salt och peppar.
Servera oxfilén med potatisgratäng, rödvinsås, kryddsmör och bakade tomater.
Tips! Om såsen är för rinnig så kan du reda den med mörk Maizena eller tomatpuré.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Cocktailtomater på Kvist Klass1
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Västerbottensost® Riven 33% 150g Norrmejerier
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vitpeppar Malen 35g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Vitlökspulver 49g Santa Maria
1 Fransk Dragon Kruka EKO Klass1