Gå vidare till huvudinnehåll
Så öppnar du krabba

Så öppnar du krabba

Krabbkött passar till massor av rätter och tillfällen, och smakar allra bäst från september till april. I denna artikel visar vi steg för steg hur du öppnar en krabba, och tipsar om recept där krabban kommer fram som stjärna.

Köptips och hygien

Skaldjur är känsliga när det kommer till hållbarhet, det är extra viktigt att de hanteras och förvaras på rätt sätt. Transportera hem skaldjur du köpt i en kyld väska och kyl ner så snabbt som möjligt när du kommer hem. Levande skaldjur håller ungefär en vecka om de är rejält nedkylda (gärna så nära 0°C som möjligt). Placera krabborna på hyllan längst ner i kylskåpet, vilket ofta är den kallaste delen.


Tips! Om krabbköttet ser konstigt ut eller om krabban luktar illa så ska den kastas och inte ätas.

Fakta om krabbor

Visste du att krabbor kan väga ända upp till 5 kilo, och bli 30 cm bred över skalet. Den vanliga storleken ligger dock på runt 15-20 cm. Krabba kan fiskas året runt om man använder garn. Under en vecka efter den 15 september finns ett förbud mot tinor, nät och ryssjor inom vissa områden, resten av året är det fritt fram! Bästa säsongen för smak och storlek är under hösten. Krabba köps oftast färska eller frysta (färdigkokta). Priset för krabba varierar beroende på om du köper färsk eller fryst - kolla in vårt utbud av skaldjur här.


Oftast äts kokt krabbkött naturellt i sallader eller som en del av ceviche. Krabbkött passar även utmärkt att använda i gratänger eller klassiska krabbkakor. 

Så öppnar du en krabba - steg för steg

Krabbans skal är tufft att forcera, och det krävs en hel del jobb - men det är värt det! Här är vår guide för hur du öppnar och rensar en krabba.

Steg 1

Bryt loss stjärten och kasta denna.


Dela krabban: Börja med att lägga krabban på ”mage”, med krabbans bakdel mot dig. Stick in knivspetsen i skarven mellan de två skalhalvorna och bänd uppåt. Bänd sedan isär skalhalvorna med fingrarna och lossa den övre och undre delen från varandra.

Steg 2

Övre skalhalvan: I mitten på den övre skalhalvan sitter krabbans mun. Tryck ner på ovansidan av krabbans mun, knäck loss munnen och kasta denna. Ta loss köttet och eventuell rom i den övre skalhalvan som du sparar. Den övre skalhalvan passar bra att använda som serveringsfat.

Steg 3

Undre skalhalvan: Ta bort båda gråa gälarna som sitter på sidorna av den undre skalhalvan. Bryt bort mundelar och magsäck från undre skalhalvan.

Steg 4

Dela undre skalhalvan: Lyft loss köttet och rom från mittendelen och dela sedan skalhalvan mitt itu med hjälp av en kraftig kniv för att komma åt resten av köttet.


Tips! Glöm inte klorna, de har massor av smak. Bryt loss klorna och ben och dela dem i sina leder. Krossa sedan klodelarna genom ett slag med baksidan av en kraftig kniv. Du kan använda en nötknäppare eller en hammare för att forcera det hårda skalet. Gör på samma sätt för att krossa skalet på benen. Peta ut allt kött ur klor och ben.

Så äter du krabba

Som för de flesta andra skaldjur så krävs extra verktyg för att på riktigt kunna njuta av krabba. En kraftig tång och långa redskap för att komma åt det goda köttet i klorna är nästan ett måste.


Tips! Använd en kavel för att krossa skalet på armar och klor och få ut allt kött.


Serverar du krabban och rom naturell så passar det extra bra med en fräsch hovmästarsås, ett riktigt gott rostat bröd och ost som tillbehör. Krabbkött kan ätas naturellt (efter kokning). En krabbröra går snabbt att slänga ihop och passar underbart bra till en toast, sallad eller pasta! Krabbkött går även att ta ur och mixa till crab cakes, underbart små friterade krabbkakor som gärna serveras med dippsås och strips. Mindre krabbor innehåller mindre kött, och passar extra bra för att koka fond.


Som gravid bör du, enligt LMV, enbart äta det vita köttet från krabban och inte äta krabbkött mer än 2-3 gånger per år.

Så kokar du krabba

Börja med att kontrollera att krabban lever innan den ska tillagas, om inte så ska den slängas! Till förrätt för en portion räknas en halv krabba, cirka 250 gram.


- Koka upp en saltlag, med måtten 1 dl salt per 3 liter vatten.

- Tillsätt valfri smaksättning, exempelvis färsk dill, anis eller kummin.

- Skölj krabban i kallt vatten.

- Lägg i krabban med huvudet före i kraftigt kokande lag, om du kokar flera så lägger du ner den största först. Låt lagen koka upp mellan varje krabba.

- Sänk sedan värmen och låt krabban sjuda försiktigt, var noga med att alla krabbor täcks helt av lagen.

- Koka krabban i cirka 15-20 minuter, låt svalna i lagen och kyl ned så fort som möjligt (exempelvis med ett kallt vattenbad).

- Förvara i kylskåp om den ej serveras direkt.