Gå vidare till huvudinnehåll
Så öppnar du ostron

Så öppnar du ostron

Ostron är verkligen en lyxig råvara, och de passar till massor av tillfällen. I denna artikel visar vi steg för steg hur du öppnar ostron hemma och tipsar självklart om recept och hur du kan servera och njuta av dessa fantastiska skaldjur.

Köptips och hygien

När du köper hem ostron, kolla först att de lever. De skall vara stängda. Du kan själv testa om de lever genom att knacka dem mot ett hårt underlag. Om de låter ihåliga är de troligtvis döda och vätskan har försvunnit, dessa ska kastas. När du köper ostron så bör du transportera hem dem i någon form av kyld förpackning. De skall även ligga med den kupiga sidan nedåt så att vätskan ligger i botten.


Placera skaldjur längst in på mittenhyllan i kylskåpet, som är den kallaste delen i kylen. Hållbarheten för levande skaldjur är inte särskilt lång, men de håller ungefär fem dagar om de är rejält nedkylda (gärna så nära 0°C som möjligt). Tinar du frysta skaldjur bör de ätas upp inom ett dygn. Använd näsan för att känna om de är fräscha och ätbara - om ostronen luktar illa - släng dem. Ostron ska lukta som havet, en fräsch och salt doft.


Fyra tecken på att ostronet blivit dåligt och ska slängas

- Det luktar illa

- Skalet är öppet

- Det låter ihåligt när du knackar på det

- Det smakar illa

Så öppnar du ett ostron - steg för steg

Det är enklast att öppna ostron med en liten och kraftig kniv. En ostronkniv (även kallad ostronöppnare) gör jobbet enkelt, men det går även bra med en vanlig kniv i samma form. Håll ostronet i en tjock handduk och använd även gärna en stadig handske (en ostronhandske är att föredra) för att skydda händerna.


Var extra noga att skydda tummen på den hand där du håller ostronet, det är det fingret som blir mest utsatt för eventuella skador. Rikta alltid kniven ifrån dig själv och utåt.


Tips! Platta ostron öppnas i gångjärnet medan djupa ostron öppnas från sidan där muskeln sitter.

Steg 1

Placera ostronet rätt: lägg ostronet i din hand med den flata sidan uppåt. Använd en tjock kökshandduk som skydd och håll ostronet med ett fast grepp. Det går även bra att öppna ostronet mot en köksbänk.

Steg 2

Hitta öppningen i skalet: för in kniven i ostronets gångjärn och vicka försiktigt tills dess att öppningen ger med sig. Oftast känns ett litet knäpp, låt då kniven ligga kvar i springan.

Steg 3

Rotera kniven för att bända upp locket. Ta bort locket.

Steg 4

Skär loss muskeln: för in kniven och skär loss muskeln som sitter mot det flata övre skalet. Försök undvika att skära i själva ostronet.

Tips! Peta lite i kanten av muskeln för att se om den drar i hop sig, då lever den och går att äta.

Så äter du ostron

När du har öppnat ostronet och försiktigt skurit loss muskeln så serveras ostronet i sitt skal med valda toppingar. Ostron serveras traditionellt på en isbädd där de hålls kalla, dekorera gärna med tång och citronklyftor. Som tillbehör passar finhackad schalottenlök och en nypa socker, båda är klassiska smaksättare som blir underbart gott att toppa ostron med. Använd skalet som en liten tallrik och låt ostronet glida av skalet när du för det till munnen. Andra vanliga tillbehör till ostron är citron, färsk dill och såklart ett glas champagne.


Ostron kan även ätas tillagade. De avnjuts oftast färska men kan lika gärna grillas, stekas, ugnsbakas och till och med micras! Ja du läste rätt, det är inte ovanligt att ostronbarer snabbgratinerar ostron i mikrovågsugnen.


Tipsa dina gäster att dela på ostronet om de är nybörjare, då blir de inte lika överraskade av konsistensen. Till en förrätt går det åt sex ostron per person eller 12 ostron per person till ensamrätt. Här hittar du alla våra recept, klicka dig vidare och hitta nya favoriter.


Tips! Ostron ska öppnas så sent som möjligt, strax före servering. Om de smakar eller luktar illa - släng dem.

Fakta om ostron

Ostronälskare kommer i två varianter. Är du hardcoretypen som helst bänder upp ett ostron och slukar det rått, endast kryddat med havets egna smaker eller den som helst lätt kamouflerar ostronets smak med fräscha kryddor och färskpressad citron?


Ostron har en fantastiskt mild smak av havets sälta. Japanska och svenska ostron är sorterna du oftast hittar i butik. Svenska ostron går att äta året om, men smakar allra bäst från september och under hela vintern, alltså helt perfekt till nyår.


Nybörjare undrar ofta om man ska tugga ostron. Svaret är enkelt - ja! För att verkligen uppleva ostronets smak ska du tugga det. Är du orolig för konsistensen så kan du dela ostronet i två bitar.


Det viktigaste tipset är: ju färskare desto godare.