Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Kokbananen skiljer sig mycket från den gula, söta bananen vi är vana vid att äta, både vad gäller smak och användningsområde. I den här artikeln går vi igenom allt man vill veta om kokbananen, och tipsar om hur du kan tillaga den annorlunda bananen! Foto: Arne Mattisson
Kokbananen, som även kallas matbanan och ibland mjölbanan, pisang eller plantain är en banan med helt andra egenskaper än den vanliga söta bananen som vi är vana att äta här i Sverige. Oftast använder man kokbananen då den fortfarande är grön och inte helt mogen, och man använder den främst inom matlagning, snarare än som dessert.
Kokbananen växer på samma sätt och på liknande platser som vanlig banan, i varma och tropiska klimat i länder kring ekvatorn. Kokbananen är en vanlig råvara i olika länder i Afrika, Asien och Sydamerika. I det svenska köket är den dock inte lika populär, men den är faktiskt inte så svår att få tag på. Kokbanan går att köpa i de flesta större matbutikerna, och går ofta att hitta i matbutiker med fokus på råvaror från andra delar av världen.
Kokbananen skiljer sig mycket från vår vanliga banan, både vad gäller smak, konsistens och användningsområden. Kokbananen har ett fastare fruktkött, en mjölig konsistens och är inte alls lika söt som våra gula bananer. Den är också oftast större och grönare än den gula bananen, och mer stärkelserik.
Det skiljer även en del vad gäller näringsvärdet mellan vanlig banan och kokbanan. Bland annat innehåller kokbanan mer natrium, kalium, kalorier och hela fyra gånger mer järn, protein och vitamin A i jämförelse med vanlig banan. Kokbanan är också en bra källa till fiber, vitamin C, B6 och betakaroten. Och precis som vanlig banan hjälper kokbananen till att reglera blodtrycket och förbättra hjärthälsan.
47,09 kr /kg
34,37 kr /kg
34,21 kr /kg
Kokbanan skiljer sig mycket från den vanliga bananen. Vår vanliga banan, som i många länder kallas dessertbanan, har en tydlig sötma och en mjuk konsistens när den är rå.
Ska du däremot äta kokbanan är det viktigt att veta att den inte alls är speciellt aptitlig att äta rå. Den har en tydlig beska och en hård, torr, träaktig konsistent. Detta försvinner dock när du tillagar den - kokar, steker, friterar eller bakar, vilket såklart är att föredra om du vill äta kokbanan! Något annat som kan vara bra att veta är att kokbananen inte är lika lätt att skala som en vanlig banan, utan du bör med fördel skala den med kniv för att underlätta samt vara säker på att du får bort hela skalet.
Oftast är de kokbananer som säljs i butiken gröna och omogna. Till vissa rätter är det omogna kokbananer man ska använda, men annars mognar de oftast på ett par dagar i rumstemperatur. Dock kan man inte som med vanlig banan avgöra mognadsgraden enbart på färgen på skalet, utan man får försiktigt känna och se hur pass mjuka de är. De mjuknar mer ju mognare de blir, och optimalt är att de är lite mjuka, men inte så pass mjuk som vanlig banan.
Den omogna kokbananen används ofta till det klassiska tillbehöret tostones eller patacones, den kallas olika beroende på var i världen du är. Det är friterad och saltad omogen kokbanan som serveras som förrätt eller tillbehör - oftast till kött- eller fiskrätter. Varför inte testa att ersätta dina pommes med tostones?
Det är väldigt enkelt att göra tostones, allt du behöver är kokbanan, naturell olja och salt:
- Hetta upp rikligt med naturell olja, ungefär 1 dl, i en stekpanna.
- Skala och skiva upp bananen i slantar, omkring 2-3 cm tjocka.
- När oljan är tillräckligt varm (inte högre än 180 grader), lägger du försiktigt ner bananskivorna i oljan. Om inte oljan täcker hela bananen är det viktigt att du vänder på skivorna alternativt öser med olja, så den blir jämnt tillagad överallt.
- Ta upp bananen när den fått en gyllenbrun färg och pressa skivorna med baksidan av en slev eller liknande, så de blir så platta som möjligt.
- Lägg tillbaka de tillplattade skivorna i olja och fritera/stek igen, 1-2 minuter.
- När de är krispiga och fått en härlig färg torkar du av det överflödiga fettet och saltar lätt, sen är det klart! Ät som de är eller servera som tillbehör.
Ett annat sätt att använda kokbananen är att göra chips av den, vilket är superenkelt och kan göras på olika sätt. Chipsen kommer inte bli söta, då kokbananen saknar den tydliga sötma som vi är vana vid med våra vanliga bananer, utan chips av kokbanan är mer lika vanliga chips men med en touch av banansmak. Som en blandning av vanliga potatischips och bananchips.
Du gör chipsen genom att skiva bananen tunt, helst på mandolin. Sen kan du antingen steka, fritera eller göra chipsen i ugnen, supersmidigt! Det viktiga är att du låter bananchipsen svalna separat, alltså inte lägger alla i en hög, då de inte kommer bli lika krispiga. Sen är det bara att salta och krydda upp med valfria kryddor, ett roligt inslag till fredagssnackset!
Självklart kan du ju använda kokbanan som mer än tillbehör och snacks, det fungerar utmärkt att ha i mat också. Kokbanan påminner mycket om potatis i både smak och konsistens och används därför ofta i grytor av olika slag. Du kan antingen koka, steka eller ugnsbaka din kokbanan, och du hanterar den på liknande sätt som just potatis. Ugnsbaka eller stek den i bitar med olja, salt och andra valfria kryddor, och tillaga den tills den blir genommjuk. Generellt har kokbananen lite kortare tillagningstid än potatis, men det beror också på mognadsgraden, så det lättaste är att känna efter kontinuerligt.
Har man en mer mogen kokbanan kan man även baka den hel i ugn (utan skal), eller varför inte lägga den på grillen? Väljer du att baka din kokbanan hel kan du även testa att fylla den, vilket är vanligt i Sydamerika. Den vanligaste fyllningen är med ost, men du kan även testa att fylla den med bitar av kött eller fisk. Då bakar du först bananen hel i ugnen så den nästan blir helt genommjuk, sen skär du ett snitt halvvägs igenom, fyller med dina valfria ingredienser och bakar den igen en kort stund så innehållet hinner smälta och bli varmt!
Om man aldrig har ätit kokbanan tidigare kan det vara svårt att veta vad som passar till. Men precis som med alla nya råvaror gäller det att våga testa sig fram, det kan inte bli annat än fel och då vet man det till nästa gång! Dock finns det ett par grejer som gifter sig extra bra med kokbananen, och man inte vill chansa för mycket kanske man ska börja där. Dels passar det gott till olika kött- och fiskrätter, helst vit fisk. Ett tips är att laga rätter från exempelvis Sydamerika och hitta klassiska smaker därifrån som oftast passar bra till just kokbanan, kanske testa att göra empanadas eller en god smakrik gryta. Kokbanan passar nämligen främst bra till stark och kryddrik mat, med smaker som chili, vitlök, ingefära eller curry. Andra bra smakkompisar till kokbanan är avokado, sötpotatis, koriander och ost.
Antingen kan du testa dig fram och experimentera med både smaker och tillagningssätt av kokbananen. Om du vill vara säker på att det blir gott från början är nog det bästa att försöka hitta autentiska recept med matbanan från länder där det redan är en vanlig del av matlagningen. Eller kika in några av våra recept med kokbanan! Vad du än väljer att göra hoppas vi att du vågar testa att laga mer mat med kokbanan!
198,00 kr /kg
107,54 kr /kg
32,94 kr /kg
26,95 kr /st
115,93 kr /kg
166,33 kr /kg
206,67 kr /kg