Pistagemarängtårta med citron-och passionsfruktscurd
Anna Wikner

Pistagemarängtårta med citron-och passionsfruktscurd

2 tEnkelt
217,65 kr
8 portioner9,70 kr per portion
Denna festliga tårta faller de flesta i smaken. Både maräng-bottnarna och curden kan göras i förväg, men vänta med att montera ihop tårtan tills den ska serveras så att marängen håller sig frasig. Ger ca 8 bitar.

Citron- och passionsfruktscurd
2,5 dlStrösocker
2 stCitron
2 stPassionsfrukt
100 gMat & Bak Smör
Pistagemarängbotten
3 dlStrösocker
6 stÄgg
100 gPistagenötter
Till servering
50 gBjörnbär
0,25 stCitronmeliss
50 gJordgubbar Färska
3 dlVispgrädde
Instruktioner
1

Pistagemarängbotten: Sätt ugnen på 110°C. Knäck äggen och separera vitan från gulan. Vitan kommer användas till marängen och gulorna behövs för citron- och passionsfruktscurden. Rita upp tre rundlar á ca 20 cm i diameter på bakplåtspapper. Skala och grovhacka pistagenötterna. Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget under kraftig vispning tills du får en fast marängsmet. Vänd ner pistagehacket i marängsmeten. Bred ut eller spritsa marängsmeten i rundlarna. Grädda 1 ½- 2 timmar beroende på hur frasig maräng du önskar.

2

Citron- och passionsfruktscurd: Blanda citronsaft, citronzest, passionsfrukt, socker och 6 st äggulor i en kastrull. Placera kastrullen i ett vattenbad och rör tills curden börjar sjuda och tjockna, ta då bort kastrullen från värmen och klicka i smöret, rör tills smöret smält (viktigt att curden inte kokar, då skär den sig).

3

Servering: Lägg ihop tårtan med ungefär 2/3 av curden* mellan marängbottnarna. Garnera med vispad grädde, färska bär och siktat florsocker. Vänta med att montera ihop tårtan tills den ska serveras så att marängbottnarna håller sig frasiga. Dekorera eventuellt tårtan med lite florsocker ovanpå.

  • Spara resterna av curden i en glasburk i kylen. Supergott att ha på toast eller att äta direkt ur burken när ingen ser.

Våra 3 smarta tips gör receptet ännu enklare vid tidsbrist:

1

Köp färdiga marängbottnar istället för att baka egna.

2

Gröp ur passionsfrukt och rör ner i färdigköpt lemon curd.

3

Strö hackade pistagenötter mellan tårtans lager.

gör receptet ännu enklare vid tidsbrist:

  1. Köp färdiga marängbottnar istället för att baka egna.
  2. Gröp ur passionsfrukt och rör ner i färdigköpt lemon curd.
  3. Strö hackade pistagenötter mellan tårtans lager.

Bild:

Susanna Livijn Wexell