Butternutrisotto

Butternutrisotto

1 tEnkelt
334,55 kr
4 portioner41,32 kr per portion
En perfekt höst- eller sensommarmiddag. En risotto ska rinna ut på tallriken, inte bilda en hård klump.

4 dlArborioris
25 gStjälkselleri
100 gBrysselkål
5 mskMat & Bak Smör
70 gParmesanost
1 krmSvartpeppar Malen
1 dlVatten
1 stButternutpumpa
1 tskSalt Fint
4 klyftaVitlök
3 dlMatlagningsvin Vitt
1 stGrönsaksbuljong
100 gGrönkål
1 stGul lök
3 mskOlivolja
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skala, dela och gröp ur kärnorna på butternutpumpan. Dela pumpan i små bitar och vänd dem på en plåt med 4 msk olivolja och salt. Baka i ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut pumpan från ugnen och mixa till ett slätt mos. Tillsätt eventuellt lite olja så går det lättare att mixa.

3

Riv grönkålen i mindre bitar (endast bladen). Skiva brysselkålen tunt. Stek all kål i 1 msk smör i cirka 2 minuter. Tillsätt 1 dl vatten, låt koka ihop och ställ åt sidan.

4

Skala och hacka lök och vitlök fint. Hacka sellerin smått.

5

Hetta upp 3 msk olivolja i en stor kastrull och stek lök, vitlök och selleri på medelvärme tills löken är mjuk. Koka upp vattnet i en annan kastrull och smula ned buljongtärningen. Håll varmt.

6

Tillsätt riset i grytan med löken och rör tills riset börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och häll i vinet och låt koka in i cirka 2 minuter.

7

Häll lite av den varma buljongen i riset och rör om. Häll på en slev till när vätskan har kokat in. Rör ned pumpan i risotton. Är risotton för lös? Låt den koka ihop utan att du tillsätter mer buljong. Är den för fast? Tillsätt mer buljong!

8

Ta risotton från värmen. Tillsätt salt, peppar, 5 msk smör och riven parmesanost. Blanda ned kålen och tillsätt eventuellt lite mer buljong så att du får en rinnig konsistens. Servera i djupa tallrikar.

Receptet kommer från boken ”Ett stekt ägg är också middag”. Boken är skriven av Siri Barje och ges ut av Bonnier Fakta.

Bild:

Johanna Åkerberg Kassel