Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Pyssla hemma i påsk! Vi tipsar bland annat om hur man enkelt gör påskkycklingar av äggkartong och påskharar med hjälp av glasspinnar. Barnvänligt pyssel när det är som bäst, helt enkelt.
Du behöver:
Äggkartongshörn
Olika färger, målarfärg eller hobbyfärg som fäster på papp
Pensel
Orange papper
Svart penna
Sax
Lim
Gör såhär:
Klipp ut hörnen på äggkartongen. Limma ihop två stycken så de bildar en liten halvboll. Låt torka.
Måla din äggkartongsboll i valfri färg. Gul såklart om du verkligen vill att det ska se ut som en kyckling, annars går det bra med vilken färg du än föredrar. Det går naturligtvis att måla mönster på den också. Varför inte måla nedre delen vit så det ser ut som skal?
Medan du väntar på att limmet ska torka kan du klippa ut en liten fyrkant, ca 2x2 cm, ur det orangea pappret. Detta ska sedan bli näbben. Om du inte har ett orange papper kan du använda dig av ett vanligt vitt papper som du målar orange, eller någon annan färg om du föredrar det.
När färgen på äggkartongen torkat tar du din orangea ruta och viker den på diagonalen. Stryk på lite lim där pappret är vikt och sätt mitt på äggkartongsbollen. Låt torka.
Måla ögon ovanför näbben. Klart! Nu har du en liten påskkyckling gjord i äggkartong.
Du behöver:
Så många ägg du vill färga
1 liter vatten/färgning
1 msk ättika (12%)/färgning
Välj din färgningsmetod:
200 g strimlad rödkål - ger blåa ägg
10 cm skivad färsk gurkmeja (50 g) - ger gula ägg
200 g färska rödbetor - ger rosa ägg
100 g frysta blåbär - ger lila ägg
200 g gul lök (skalet) - ger orangea ägg
100 g hela kaffebönor - ger bruna ägg
Foto: Susanna Blåvarg
1. Koka upp vatten tillsammans med din valda råvara och ättika i en kastrull. Låt koka i 30 minuter och häll över i en skål eller burk med lock.
2. Koka så många ägg du vill färga.
3. Lägg ner kokta ägg i de färgsättningarna du önskar. Förvara i kylskåp.
4. Färgtider: Ljusa färger ca 1 timme, mellandjupa färger ca 8 timmar, intensiva och mörka färger ca 24 timmar. Eftersom äggen är färgade med naturliga råvaror går det fint att äta dem sen.
Du behöver:
Klädnypor i trä
Påskfjädrar
Hobbyfärg
Pensel
Rullögon
Orange papper
Lim
Gör såhär:
Måla klädnyporna med hobbyfärgen, detta blir tuppens kropp. Välj själv om du vill att det enbart ska vara en färg eller om du vill göra ett färgglatt mönster. Låt torka.
Limma fast rullögon ganska högt på kortsidan som klädnypan inte nyper till på.
Klipp ut en liten trekant ur det orangea pappret, detta blir näbben. Limma fast den strax under ögonen.
Limma fast påskfjädrar på baksidan av klädnypan, börja i höjd där ögonen sitter.
Klart! Nu har du färgglada klädnypstuppar att nypa fast var som helst! Kanske de vill ha sällskap med påskäggen gjorda av potatisstämplar som hänger i påskriset?
Du behöver:
Glasspinnar
Hobbyfärg
Vitt papper
Rullögon
Färgpennor i svart och rosa
Pensel
Lim
Sax
Gör såhär:
Lägg två glasspinnar platt bredvid varandra, limma ihop långsidorna. Limma fast en glasspinne på baksidan som håller ihop de två andra, då blir påskharen mer stabil.
Måla glasspinnarna med hobbyfärgen, låt torka.
Klipp ut öron, tassar och en oval form för kinder i pappret. Limma på tassarna längst ner på glasspinnarna. Limma på öronen längst upp på glasspinnarna på baksidan. Limma på kinderna mitt på glasspinnarna. Limma på rullögonen ovanför kinderna.
Måla på detaljer med svart och rosa penna! Fyll i rosa på tassarna, öronen och nosen. Måla morrhår och mun med svart penna. Klart! Nu har du gulliga påskharar gjorda av glasspinnar.
Du behöver:
Potatis
Hobbyfärg
Pensel
Liten kniv
Papper
Sax
Snöre
Gör såhär:
OBS! Detta första steg ska utföras av en vuxen. Skölj av potatisen och dela den på längden. Skär ut ett stämpelmönster genom att skära ½-1 cm in i potatishalvan och gröpa ur mönstret. De delar som sedan “sticker ut” är själva mönstret.
Pensla på färg på det utstickande delarna i potatisstämpeln. Tryck sedan potatisen mot pappret för att föra över färgen och skapa en stämpel.
Du kan byta färg på stämpeln genom att tvätta bort färgen från potatisen direkt efter att den används. Det går några gånger, sedan behövs potatisen bytas ut om färgerna ska varieras.
När stämplarna torkat klipper du runt dem. Om du vill kan du rita en tunn linje längs stämplarna för en guide. När du klippt ut stämplarna gör du ett litet hål högst upp på pappersäggen med saxen. Trä igenom ett snöre och knyt. Nu kan äggen hängas upp var som helst! Varför inte i påskriset?
Annat påskpyssel ni enkelt kan göra hemma är såklart de klassiska påskkorten! Här är det endast fantasin som sätter gränser, men med papper och färgpennor kommer man långt. För att kunna vara extra kreativ med påskkort finns det naturligtvis en massa roliga saker man kan limma på. Piprensare, fjädrar, pärlor, rullögon och träkulor är pyssel som kan använda sig av.
Måla ägg är också en populär aktivitet kring påsk! Här behövs bara ägg, vattenfärg och pensel. Underlägg kan såklart också vara bra som alltid med vattenfärg, så det inte råkar hamna en kycklinggul fläck på bordet istället för på ägget.
Så gör du marmorerade ägg med nagellack
Ett roligt och lite annorlunda sätt att fixa vackra ägg att hänga i påskriset är att använda sig av nagellack. Det ger ägget ett modernt och unikt marmormönster.
Du behöver
Urblåst ägg
Nagellack
Tandpetare (eller liknande)
Plastlåda med rumstempererat vatten
Skruvkork från ex. mjölkpaket
Plasthandskar
Ta fram plastlådan och droppa ned nagellack i det rumstempererade vattnet. Håll flaskan nära vattnet när du droppar och droppa försiktigt, du vill att nagellacket ska stanna på ytan.
Använd tandpetaren för att dra fina mönster i nagellacket.
Ta på dig plasthandskar (annars blir det kladdigt) och sätt pekfingret på toppen av ägget och tummen under. Doppa försiktigt ägget i nagellacket och vrid runt. Du kommer märka att nagellacket blir som en hinna som följer efter ägget. Vrid på ägget tills du täckt hela med nagellacket.
Placera ägget på en skruvkork och låt torka. Klart!
369,50 kr /kg
11,39 kr /l
169,90 kr /kg
126,50 kr /kg
9,99 kr /st
149,00 kr /kg
215,60 kr /kg
51,36 kr /l