Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Finns det någon godare fika till glöggen under julen än pepparkakor? Vi har samlat de bästa tipsen som gör att du kan briljera när det är dags för pepparkaksbak.
Att baka pepparkakor är en mysig aktivitet att göra med familjen, sin partner eller själv medan man lyssnar på julmusik och verkligen kommer in i julstämningen. Man kan gå den klassiska vägen och använda sig av de traditionella pepparkaksformarna, eller så kan man låta sin kreativa ådra få träda fram och själv skära ut sina pepparkakor i den form man behagar. Oavsett hur du väljer att dina pepparkakor ska se ut så finns det en del tips och trix att använda för att baket ska gå så smidigt som möjligt och ge ett gott resultat.
Om du gör egen deg
- Pepparkakorna blir som bäst och godast om du använder dig av färska ingredienser. Om du vill använda dig av färska kryddor kan du tänka på att pepparkakorna får mest smak om du mortlar nejlikorna och kardemummakärnorna själv.
- Vill du ha pepparkakorna lite segare än vanligt så använder du farinsocker istället för strösocker i degen. Det ger även kakorna en härligt nötig smak.
- Är degen lite lös när du först blandat ihop alla ingredienser? Det gör inget. Degen står till sig i kylskåpet. Känns degen ändå alldeles för kladdig kan du arbeta in lite mer mjöl.
Tips! Om du inte vill göra din egen deg finns det självklart färdig pepparkaksdeg att köpa.
- Om du inte orkar eller vill köpa hem alla kryddor kan du ersätta dem med ungefär en påse pepparkakskrydda till en sats pepparkaksdeg, smaka dig fram.
- Pepparkaksdeg mår bra av att ligga i kylskåpet under några dagar, så smakerna hinner utvecklas ordentligt. Om du gör egen deg så ska du helst blanda ihop ingredienserna i god tid innan det är dags för baket. Det går dock fint att låta degen vila bara under natten också.
-Se till att degen är ordentligt inplastad när den läggs i kylen, på så sätt tar den inte åt sig någon smak från råvaror eller mat i kylskåpet.
- Det kan vara en bra idé att lägga ut exempelvis en vaxduk att baka på, särskilt om det är mindre barn med och bakar eftersom det då oftast blir extra kladdigt och mjöligt. När ni sedan bakat färdigt är det bara att ta av vaxduken och spola rent den i duschen.
- Ta fram degen en halvtimme innan baket. Då hinner den blir lite mjukare och lättare att baka ut.
- Tänk på att arbeta snabbt med degen när du kavlar den och stansar ut formerna. Ju varmare degen är desto mer svårjobbad blir den. Degen har också en tendens att falla isär när man ska lyfta över pepparkakorna till plåten om den blivit för varm.
- För att degen lättare ska lossna från formen när du stansat ut kakan kan du doppa formarnas kanter i lite mjöl.
- Använd en palett, stekspade eller bredare kniv för att enklare få upp pepparkakorna från bordet när du ska lägga dem på plåten.
- Lägg gärna ugnsplåtarna utomhus eller i kylskåpet en stund innan du lägger pepparkakorna på dem. Om plåtarna är för varma kan kakorna bli bubbliga.
- Pensla lite smält smör på bakplåtspappret för att ge pepparkakorna en extra spröd yta. Tänk också på att kavla degen tunt.
- Om för mycket mjöl fastnar på degen kan det göra att pepparkakorna lättare bränns vid. Försök därför borsta bort överflödigt mjöl på kakorna innan de åker in i ugnen.
- Grädda pepparkakor som är jämnstora på samma plåt så de blir jämnt gräddade. Om du blandar små och stora pepparkakor kan de mindre bli brända medan de stora blir mjuka.
- Håll ett extra öga på första plåten och tiden som går åt när den gräddas. Ta ut pepparkakorna när de ser färdiga ut och använd dig sedan av tiden som en måttstock för resten av pepparkakorna. Tänk dock på att olika storlek och tjocklek påverkar gräddningstiden.
- För att få ett jämnare resultat är det även bra att använda sig av vanlig över- och undervärme, snarare än varmluft.
Klassiska pepparkakor är ett måste till mysiga glöggkvällar, adventsfika eller egentligen vilken dag som helst. En sats av receptet, ger allt mellan 175-250 pepparkakor, beroende på hur stora kakor du gör.
Ingredienser: 1 l vetemjöl 1 msk bikarbonat 200 g smör 1,5 dl mörk sirap 3 dl strösocker 1,5 dl vispgrädde 1 msk malen kanel 1 msk malen ingefära 0,5 msk malda nejlikor 0,5 msk malda kardemummakärnor
Gör så här
Pepparkaksdeg: 1. Blanda vetemjöl och bikarbonat i en bunke.
2. Smält smöret försiktigt i en kastrull på spisen. Häll i mörk sirap och strösocker, rör om tills allt löst sig/smält.
3. Häll ned vispgrädden och kryddorna och blanda ordentligt.
4. Rör ned mjölblandningen i smeten och arbeta samman till en deg.
5. Låt degen vila i kylen, gärna minst över natten.
Pepparkaksbak:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Ta en bit av degen, kavla ut tunt på mjölad bakbänk. Använd pepparkaksformar för att stansa ut pepparkakor, eller använd en liten kniv för att själv skära ut de former du vill ha.
3. Ta fram plåtar och täck med bakplåtspapper. Lägg på utstansade pepparkakor med lite mellanrum på varje plåt. Knåda ihop överbliven deg eller ta en ny degbit och repetera proceduren.
4. Låt första plåten gräddas mitt i ugnen i 6-8 minuter eller tills de har en fin färg medans nästa plåt förbereds.
Här kan du spana in receptet närmare och spara ner inför att det blir dags att baka pepparkakor.
Byt ut smöret mot mjölkfritt smör och byt ut vispgrädden mot havre- eller sojagrädde.
Att stansa ut tiotals plåtar med pepparkakor har sin charm, men om du vill att det ska gå snabbt att göra pepparkakorna finns det ett enkelt knep – nämligen skurna pepparkakor.
Rulla ihop din deg, hemmagjord eller färdigköpt spelar ingen roll, till rullar som är cirka tio cm i diameter. Plasta in och låt ligga i kylskåp över natten. När det sedan är dags att baka skär du bara tunna skivor av degen som du lägger på smörat bakplåtspapper, lägg på en kyld bakplåt. Grädda i ugnen och vips så har du sedan färdiga pepparkakor på nästan ingen tid alls.
Kristyr, glasyr, godis, strössel, ätbart glitter – när det kommer till att dekorera pepparkakor är möjligheterna oändliga.
Vad är skillnaden på kristyr och glasyr?
Den eviga frågan som återkommer år efter år – vad är egentligen skillnaden på kristyr och glasyr? Det reder vi ut nu på direkten.
Kristyr består av florsocker, äggvita och lite ättika. Kristyr är lite mjuk och går att spritsa, samtidigt som det är tillräckligt hårt för att inte flyta ut på exempelvis pepparkakan.
Glasyr består av florsocker och vatten och är mjukare är kristyr, och därmed lite svårare att både spritsa ut mönster med och smälter något i rumstemperatur.
Hur vet jag vad som är bäst att använda – kristyr eller glasyr?
Vill du ha tydliga mönster ska du använda kristyr, men om du vill täcka en större yta går det bra med glasyr.
Ingredienser 4 dl florsocker 1 äggvita 1 tsk ättikssprit (12%)
Gör såhär:
1.Blanda ihop florsocker, äggvita och ättikssprit med elvisp.
2. Använd dig av en spritspåse för bästa resultat när du ska dekorera dina pepparkakor med kristyr. Antingen klipper du ett litet hål i spritspåsen, eller så använder du en tyll.
4 dl florsocker 2-3 msk vatten
Gör såhär:
1. Blanda ihop florsocker och vatten till en jämn smet.
2. Om du vill täcka en mindre yta med glasyr kan det vara bra att använda en spritspåse du klippt hål i, men du kan också använda dig av en tesked för att dekorera dina pepparkakor med glasyr. Med en tesked kan du både täcka större ytor eller enkelt ringa glasyren över kakan för ett fint mönster.
Experimentera med färg
Både kristyr och glasyr blir ju av naturliga orsaker vitt, så varför inte tillsätta lite karamellfärg för att göra pepparkakorna mer färggranna? Till exempel kan du tillsätta grön färg i glasyr för att göra en gran. Tryck på några Nonstop innan glasyren stelnat så blir det fina små julgranskulor! Och med några droppar röd karamellfärg kan dina pepparkaksgrisar bli rosa. Om du vill inte vill gå all in på färg men ändå göra pepparkakorna lite extra fina kan du strö på ätbart glitter över dem efter att du dekorerat med vit kristyr.
83,17 kr /kg
53,17 kr /kg
63,92 kr /kg
79,83 kr /kg
27,50 kr /kg
139,75 kr /kg
194,48 kr /kg
186,33 kr /kg
159,80 kr /kg