Kombucha
Mari Bergman

Kombucha

1 tEnkelt
59,90 kr
1 portion42,58 kr per portion
Testa att göra din egen kombucha hemma! Kombucha är en fermenterad tedryck som smakar syrligt, friskt och lite sött. Använd ett svart eller grönt te utan smaksättning och aromer.

2 lVatten
1 dlStrösocker
200 mlKombuchasvamp
4 stTe English Breakfast
4 dlKombucha
Instruktioner
1

Sila den färdiga kombuchadrycken och smaksätt med exempelvis färskpressad ingefära, citronsaft, äpple eller bär. En bra måttstock är en del juice och fem delar kombuchadryck.

2

Koka upp vattnet. Tillsätt tepåsarna och låt dra i minst 15 min.

3

Ta bort tepåsarna och låt tevattnet svalna till 40 grader. Tillsätt sedan sockret och låt det lösas upp. Låt blandningen svalna till 37 grader.

4

Häll över tevattnet i en glasburk.

5

Tillsätt kombuchadryck från tidigare brygd eller scobyvätskan (det går inte att använda färdig kombucha).

6

Tvätta händerna och lägg ner kombuchasvampen/scobyn.

7

Täck över glasburkens öppning med en tunn kökshandduk, fäst med gummiband för att skydda från damm och insekter.

8

Ställ glasburken på en varm plats. Ju varmare desto snabbare blir den färdig, runt 23 grader är perfekt. Det är dock viktigt att du håller kombuchan borta från direkt solljus då det är skadligt för svampen. Låt kombuchan stå i 10–14 dagar, sedan är det dags att “skörda”.

9

1

10

Tvätta händerna och ta upp kombuchasvampen som du nu kan dela i två.

11

Lägg dem tillfälligt i en ren glasburk tillsammans med 8 dl av den färdiga drycken. Detta tillsätter du i dina två nästa kombuchasatser. Upprepa då steg 1-

12

Häll upp drycken i glasflaskor, men inte hela vägen upp till locket. Låt stå i rumstemperatur i ca tre dagar för efterfermentering.

13

Nu är kombuchan klar att dricka, men tänk på att öppna flaskan försiktigt. Förvara sen din färdiga kombucha i kylskåpet. Den håller sig i flera månader.

Bild:

Magnus Torsne