Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
2 msk | Vetemjöl | |
100 g | Rökt Sidfläsk Bit | |
4 msk | Mat & Bak Smör/Margarin | |
4 dl | Standardmjölk | |
0,5 tsk | Flingsalt | |
40 g | Vispgrädde | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
600 g | Svartrot, (8 st) | |
1 klyfta | Vitlök Vanlig | |
50 g | Riven Parmesanost, (1 dl) |
Sätt ugnen på 200°C.
Skala svartrötterna under rinnande iskallt vatten, de är riktigt kladdiga. Släng dem sedan direkt ner i en kastrull med saltat vatten så att de inte mörknar. Koka dem halvmjuka.
Under tiden smörjer du en ugnsform och ställer den åt sidan.
Gör en béchamelsås: Smält smör och vispa ner mjöl, dra av kastrullen från värmen och tillsätt lite mjölk. Vispa bort alla klumpar och fyll på med resten av mjölken och en skvätt grädde.
Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen småputtra, medan du häller ner ost och smakar av med salt och nymald svartpeppar.
Sila bort vattnet från svartrötterna och lägg dem i ugnsformen. Nu får du äntligen hälla över såsen.
Stek sedan de små fläskbitarna tillsammans med den finhackade vitlöken och strö dem över gratängen.
Låt allt gratineras i 200°C i ca 20 min, eller tills det har fått fin färg.
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria