Frasig råraka med smörstekta kantareller
Mari Bergman

Frasig råraka med smörstekta kantareller

40 minMedel
423,80 kr
4 portioner43,89 kr per portion
Frasig råraka, krämig västerbottenskräm och smörstekta kantareller. Kan det bli mycket godare än så? Receptet passar perfekt som en förrätt eller mindre huvudrätt. Använd kantareller efter säsong. Här har vi använt trattkantareller men det passar lika bra med gula kantareller.

Västerbottenskräm
1 krmSvartpeppar
150 gRiven Västerbottensost
1 krmSalt Fint
2 dlCreme Fraiche Naturell
0,5 mskOlivolja
Råraka
1 mskOlivolja
800 gPotatis Fast
0,5 tskSalt Fint
25 gMat & Bak Smör
Topping
0,5 stRödlök
300 gKantareller
25 gMat & Bak Smör
1 krmSvartpeppar
1 klyftaVitlök Vanlig
0,5 stGräslök - färsk
1 krmSalt Fint
Instruktioner
1

Västerbottenskräm: Mixa samman riven Västerbottensost, creme fraiche och olivolja till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

2

Topping: Ansa kantarellerna och skala och riv vitlök. Fräs kantarellerna i smör. Tillsätt riven vitlök och krydda med salt och peppar efter smak.

3

Skala och finhacka rödlök och finstrimla gräslöken.

4

Råraka: Värm ugnen till 100 grader.

5

Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn.

6

Pressa ur vätskan ordentligt genom en finmaskig sil. Lägg den rivna potatisen i en bunke och tillsätt salt.

7

Hetta upp en stekpanna med lite av oljan och smöret. Lägg i ¼ av potatisen i ett tunt lager. Tryck ut rårakan tunt i pannan samtidigt som pannan skakas och stekspaden skjuts under rårakan så att den inte fastnar. Stek på medelvärme i 4-5 minuter per sida tills rårakan är frasig och gyllenbrun. Förvara rårakorna i ugnen tills alla är färdigstekta.

8

Lägg upp rårakorna på tallrikar och toppa med västerbottenskräm, kantareller, rödlök och gräslök.

Bild:

Roland Persson