Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
6 st | Ägg | |
2 dl | Strösocker | |
3 dl | Vispgrädde | |
2 g | Vaniljstång, (1 st) | |
4 dl | Standardmjölk |
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstång och frön tillsammans med mjölk och grädde.
Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulorna luftigt tillsammans med sockret.
Häll den varma gräddmjölken, i en jämn stråle, över äggulorna. Vispa regelbundet.
Häll sedan tillbaka till kastrullen och sjud alltsammans tills det börjar tjockna. Det får inte börja koka! Ta sedan från värmen.
Häll smeten i en bunke och låt svalna tills kylskåpskall. Gärna i kylen över natten så mognar smakerna ordentligt.
Kör smeten i glassmaskinen och låt frysa ytterligare någon timme för bästa konsistens.
Bild:
Susanna Livijn Wexell