Dammsugare med quinoa
Kersti Liljeqvist Zebeda

Dammsugare med quinoa

5 minEnkelt
428,15 kr
1 portion144,53 kr per portion
Det här är en av mina storfavoriter i kakvärlden. Dammsugare heter det ju för att gamla kakor tas omhand. Jag var i USA som tonåring och minns en fantastiskt god chokladboll som en väninna hade gjort. Basen i den var quinoa. Jag har försökt efterlikna den med den här fyllningen och dessutom adderat lite extra choklad och kaffe för att få den där riktigt goda smaken tillsammans med marsipanen.

Fyllning
1 mskSirap Agave
100 gMörk chokladkaka
1 tskVaniljpulver
1 mskStarkt kaffe
70 gDadlar Torkade, (9 dadlar, 1 dl)
1 mskKakao
1 dlRiven kokos
110 gQuinoa, (1,5 dl kokt quinoa)
Marsipan
175 gMandelmjöl, (3,5 dl)
5 gSpenat Blad
4 mskSirap Agave
Doppning
80 gMörk chokladkaka
Instruktioner
1

Börja med att koka quinoan till fyllningen. Följ anvisningarna på förpackningen, men koka några minuter extra så att quinoan blir mjukare än vanligt. Ställ åt sidan och låt svalna.

2

Gör marsipanen. Lägg 5 blad babyspenat och agavesirap tillsammans med lite av mandelmjölet i en mixer och mixa tills det blir en jämn, grön vätska. Tillsätt resten av mandelmjölet lite i taget av och mixa tills det blir en jämn och fin marsipan. Du kan behöva stanna mixern och skrapa ner marsipanen från mixerväggarna några gånger för att få med allt. Låt marsipanen ligga i en skål i kylskåp medan du gör fyllningen.

3

Lägg den kokta quinoan i en mixer tillsammans med 9 stycken dadlar, kokosflingor, kaffe, kakao, agavesirap och vaniljpulver. Mixa till en jämn deg.

4

Smält chokladen i vattenbad på låg temperatur under omrörning.

5

Häll i den smälta chokladen i mixern med resten av fyllningen och mixa till en jämn deg.

6

Kavla ut marsipanen tunt mellan två bakplåtspapper, till en rektangel som är ca 35 cm x 10 cm. Skär bort överflödig marsipan och lägg åt sidan.

7

Rulla en orm av fyllningen som är 2 1/2–3 cm i diameter. Lägg ormen på marsipanen och rulla över marsipanen med hjälp av bakplåtspappret. Tryck försiktigt ihop skarven. Skär lagom stora bitar, ca 5 cm långa.

8

Har du marsipan och fyllning över så gör samma sak med den.

9

Smält chokladen till doppningen i vattenbad på låg värme under omrörning. Ta bort chokladen från värmen. Doppa båda ändarna i chokladen och lägg upp på en bricka med bakplåtspapper. Ställ in i kylen tills chokladen har stelnat.

Receptet kommer från boken "Happy cookies: nyttigt och gott" av Kersti Liljeqvist Zebeda. Boken ges ut av Bokförlaget Arena.

Bild:

Cornelia Schmidt