Helstekt lax i ugn med citronhalvor, rostad potatissallad och gremolatasås
Mari Bergman

Helstekt lax i ugn med citronhalvor, rostad potatissallad och gremolatasås

50 minEnkelt
723,45 kr
8 portioner68,70 kr per portion
Fräsch laxrätt som är god att servera som huvudrätt men som även funkar bra till buffébordet.

Rostad potatissallad
1 stRödlök
1 krmSalt Fint
200 gFärsk bladspenat
1 kgDelikatesspotatis
1 stBakplåtspapper
2 klyftaVitlök Vanlig
300 gSugarsnaps
2 mskOlivolja
Gremolatasås
2 krmSvartpeppar Malen
0,5 stPersilja - färsk
2 stBasilika - färsk
0,5 stDill - färsk
1 klyftaVitlök Vanlig
0,5 dlOlivolja
1 stCitron
1 tskHonung
0,5 tskSalt Fint
Lax
2 tskKummin
1 stBakplåtspapper
1 kgFärsk laxfilé
2 tskChiliflakes
1,5 stCitron
1 mskOlivolja
1 tskRåsocker Strö
1,5 mskFlingsalt
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Rostad potatissallad: Skölj potatisen och skär på mitten. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt. Lägg potatishalvor och vitlök på en bakplåtsklädd plåt och tillsätt olja samt salt efter smak. Blanda om ordentligt och rosta i ugn ca 35-40 min.

3

Skölj spenat och sugarsnaps. Dela sugarsnapsen på längden. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål och ställ åt sidan till servering.

4

Lax: Lägg den hela laxsidan på en bakplåtsklädd plåt.

5

Lägg flingsalt, chiliflakes, kumminfrön och råsocker i en mortel. Tvätta citronerna och riv i citronskal från 1,5 citron i blandningen. Mortla samman så att allting blandas väl (har du ingen mortel kan du blanda i en liten skål). Fördela kryddblandningen över laxen och gnid in den ordentligt. Ringla över olja. Dela citronerna på mitten och lägg 3 halvor på plåten bredvid laxen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Flytta ner potatisen och sätt in laxen i ugnen över potatisen i ca 25 min.

6

Gremolatasås: Lägg basilika, persilja och dill i en matberedare. Tillsätt skalad vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, honung, olivolja, salt och peppar. Mixa samman till en slät sås. Det går även att använda sig av en stavmixer.

7

Ta ut potatisen ur ugnen och tillsätt spenat, sugarsnaps och rödlök. Häll på gremolatasåsen och blanda om ordentligt. Lägg upp i en vacker skål. Servera tillsammans med den helstekta laxen.

Styling: Carina Hejde

Bild:

Nurlan Emir