Gå vidare till huvudinnehåll
Coq au vin

Coq au vin

1 tEnkelt
218,70 kr
4 portioner 41,25 kr per portion
Fransk klassiker som går utmärkt att förbereda kvällen innan.

1 tskSalt
1 stLagerblad
150 gRökt Sidfläsk Bit
250 gHaricot Verts Fryst
1,5 mskJapansk soja
0,5 tskTimjan - torkad
1 krmSvartpeppar
1 dlPersilja - färsk
2 klyftaVitlök Vanlig
1 mskSmör
1 kgKyckling Hel
2 mskVetemjöl
1 dlVatten
700 gPotatis Fast
200 gFärska champinjoner
3 dlRött matlagningsvin
250 gSchalottenlök
Instruktioner
1

Här hemma är ungtuppar från Bresse sällsynta, så satsa på en välgödd majskyckling, tupp eller höna kan kvitta. Tricket ligger i att få såsen fyllig utan att kycklingen blir torr.

Ta fram en tjockbottnad gryta med tättslutande lock. Klyv kycklingen i 8-10 delar, salta och peppra väl. Skala schalottenlöken och finhacka hälften.

Hetta upp en klick smör och lite olja i grytan, lägg därefter i fläsktärningar och hackad lök och stek sakta tills de börjar få färg. Bryn då också kycklingbitarna tills de fått fin stekyta. Låt resterande hela schalottenlökar bryna med. Pudra över vetemjöl.

Lägg i champinjonerna, timjan och lagerblad i grytan. Späd med vin, vatten och soja. Lägg på locket och sjud på låg värme i 40 minuter.

Servera tillsammans med nykokt vinterpotatis och haricots verts vända i smör med vitlök, salt och persilja.