Gå vidare till huvudinnehåll
Klassisk västerbottenspaj
Mari Bergman

Klassisk västerbottenspaj

50 minEnkelt
168,80 kr
8 portioner 12,13 kr per portion
Klassisk västerbottenspaj som är lika god att servera varm som kall. Västerbottenspaj passar bra som huvudrätt men fungerar även bra att skära i smalare bitar och ha till en buffé.

Pajdeg
125 gSmör
1 mskVatten
3 dlVetemjöl
Fyllning
200 gRiven Västerbottensost
4 stÄgg
1 krmSvartpeppar Malen
2,5 dlVispgrädde
0,5 tskSalt
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Pajdeg: Blanda ihop mjölet med smöret till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Låt pajdegen vila i kylen ca 20 min om tid finns. Förgrädda ca 10 min.

3

Fyllning: Blanda ihop ägg, grädde, riven västerbottensost, salt och peppar i en bunke. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet. Sätt in i ugnen i ca 20-30 min beroende på ugn.

Bild:

Susanna Blåvarg