Gå vidare till huvudinnehåll
Italienska köttbullar i tomatsås med basilikarostad potatis
Mari Bergman

Italienska köttbullar i tomatsås med basilikarostad potatis

40 minEnkelt
242,35 kr
4 portioner 33,10 kr per portion
Laga italienska köttbullar som blir extra saftiga av att du låter dem puttra i tomatsåsen. Serveras med härligt ugnsrostad potatis smaksatt med basilika.

Tomatsallad
0,5 stRödlök
1 mskOlivolja
1 tskBalsamvinäger
1 krmSalt
250 gKörsbärstomater
Köttbullar
1,25 tskSalt
1 mskOlivolja
0,5 dlStröbröd
400 gPastasås Basilika
500 gNötfärs
1 tskTimjan - torkad
1 klyftaVitlök Vanlig
1 dlMellanmjölk
2 krmSvartpeppar Malen
1 tskTorkad oregano
Potatis
2 mskOlivolja
800 gPotatis
0,5 stBasilika - färsk
2 klyftaVitlök Vanlig
0,5 tskSalt
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Potatis: Skölj potatisen och skär i klyftor. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lite lätt. Lägg potatis och vitlök på en ugnsplåt. Skölj och finhacka basilika och tillsätt till potatisen. Ringla över olja och salta efter smak. Blanda om ordentligt och rosta i ugn ca 30 min.

3

Köttbullar: Vispa ihop ströbröd och mjölk i en bunke. Skala och riv i vitlök och tillsätt timjan, oregano, salt och peppar. Blanda om och låt svälla 2 min.

4

Tillsätt färsen och blanda om ordentligt. Rulla 16 köttbullar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek köttbullarna runt om på medelhög värme ca 5 min. Tillsätt tomatsåsen och låt köttbullarna puttra på svag värme ca 5 min.

5

Tomatsallad: Skölj och halvera tomaterna. Skala och finhacka rödlöken. Blanda i en skål och tillsätt lite olja, balsamvinäger och en nypa salt.

Servera köttbullarna tillsammans med rostad potatis och tomatsallad.

Näringsvärde: 663 kcal, 31 g protein, 37 g fett, 49 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell