Minisemlor
Najla Gergi

Minisemlor

1 t 30 minEnkelt
204,20 kr
1 portion82,35 kr per portion
Luftiga och goda små semlor med mycket smak av kardemumma. Ger totalt 40 minisemlor.

Servering
1 mskFlorsocker
3 dlVispgrädde
Mandelmassa
1 stÄgg
200 gSötmandel Naturell
2,5 dlFlorsocker
Vetedeg
1 stÄgg
0,75 dlStrösocker
50 gMat & Bak Smör
8 dlVetemjöl
25 gJäst Söta Degar Färsk
1,5 tskKardemumma
2 krmSalt Fint
2,5 dlStandardmjölk
Fyllning till traditionell semla
20 gSötmandel Spån
1 tskKardemumma
0,75 dlGräddmjölk
Instruktioner
1

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37 grader.

2

Smula jästen i en bunke och häll över mjölk- och smörblandningen. Rör om tills jästen har löst sig.

3

Tillsätt salt, socker, mortlad kardemumma, ägg och större delen av mjölet.

4

Arbeta degen kraftigt för hand eller ca 10 min i maskin tills degen känns smidig.

5

Låt degen jäsa ca 30 minuter tills den har jäst ordentligt.

6

Sätt ugnen på 250 grader.

7

Ta upp degen och dela upp den i fyra lika stora delar som du delar i 10 delar (ca 25g deg per semla). Rulla varje del till en rund och slät liten bulle.

8

Lägg alla bullar på bakplåtspapper på plåtar med lite utrymme mellan varje så de kan jäsa upp lite utan att stöta i varandra. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.

9

Pensla bullarna försiktigt med lite vispad ägg blandad med en skvätt vatten och en smula salt.

10

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter tills de har fått lite färg. Låt dem sen svalna på galler medan du gör ordning fyllningen.

Steg 2 - Hemmagjord mandelmassa

Du kan även köpa färdig mandelmassa om du känner att du har ont om tid och inte orkar göra egen mandelmassa.

1

Skålla och skala mandlarna. Låt dem sen torka på hushållspapper.

2

Mixa de skållade mandlarna i en mixer eller matberedare med florsockret.

3

Separera försiktigt äggvitan från ägget.

4

Tillsätt äggvitan och mixa tills du har en slät massa.

Steg 3 - Fyllning till traditionell semla

1

Väg upp 200g av den hemmagjorda mandelmassan alternativt färdigköpt mandelmassa. Riv den med rivjärn.

2

Blanda mortlad kardemumma och mandelspån tillsammans med den rivna mandelmassan.

3

Blanda försiktigt ner gräddmjölken lite i taget tills du har fått en fin fyllning.

4

Vänd ner mandelfyllningen i en spritspåse.

Steg 4 - Servering

1

När bullarna har svalnat, klipp ut en triangel i toppen och lyft bort locket. Fyll bullarna med mandelmassa fyllningen.

2

Vispa grädden till medelhård konsistens och häll den i en spritspåse med stjärntyll.

3

Spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och lägg försiktigt på locket.

4

Garnera med florsocker i en finmaskad sil.

Voilá, semlorna är nu klara att serveras och avnjutas! Hoppas det smakar!

Bild:

Anna Winér