Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Servering | ||
1 msk | Florsocker | |
3 dl | Vispgrädde | |
Mandelmassa | ||
1 st | Ägg | |
200 g | Sötmandel Naturell | |
2,5 dl | Florsocker | |
Vetedeg | ||
1 st | Ägg | |
0,75 dl | Strösocker | |
50 g | Mat & Bak Smör | |
8 dl | Vetemjöl | |
25 g | Jäst Söta Degar Färsk | |
1,5 tsk | Kardemumma | |
2 krm | Salt Fint | |
2,5 dl | Standardmjölk | |
Fyllning till traditionell semla | ||
20 g | Sötmandel Spån | |
1 tsk | Kardemumma | |
0,75 dl | Gräddmjölk |
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölk- och smörblandningen. Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt salt, socker, mortlad kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
Arbeta degen kraftigt för hand eller ca 10 min i maskin tills degen känns smidig.
Låt degen jäsa ca 30 minuter tills den har jäst ordentligt.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen och dela upp den i fyra lika stora delar som du delar i 10 delar (ca 25g deg per semla). Rulla varje del till en rund och slät liten bulle.
Lägg alla bullar på bakplåtspapper på plåtar med lite utrymme mellan varje så de kan jäsa upp lite utan att stöta i varandra. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna försiktigt med lite vispad ägg blandad med en skvätt vatten och en smula salt.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter tills de har fått lite färg. Låt dem sen svalna på galler medan du gör ordning fyllningen.
Steg 2 - Hemmagjord mandelmassa
Du kan även köpa färdig mandelmassa om du känner att du har ont om tid och inte orkar göra egen mandelmassa.
Skålla och skala mandlarna. Låt dem sen torka på hushållspapper.
Mixa de skållade mandlarna i en mixer eller matberedare med florsockret.
Separera försiktigt äggvitan från ägget.
Tillsätt äggvitan och mixa tills du har en slät massa.
Steg 3 - Fyllning till traditionell semla
Väg upp 200g av den hemmagjorda mandelmassan alternativt färdigköpt mandelmassa. Riv den med rivjärn.
Blanda mortlad kardemumma och mandelspån tillsammans med den rivna mandelmassan.
Blanda försiktigt ner gräddmjölken lite i taget tills du har fått en fin fyllning.
Vänd ner mandelfyllningen i en spritspåse.
Steg 4 - Servering
När bullarna har svalnat, klipp ut en triangel i toppen och lyft bort locket. Fyll bullarna med mandelmassa fyllningen.
Vispa grädden till medelhård konsistens och häll den i en spritspåse med stjärntyll.
Spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och lägg försiktigt på locket.
Garnera med florsocker i en finmaskad sil.
Voilá, semlorna är nu klara att serveras och avnjutas! Hoppas det smakar!
Bild:
Anna Winér
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt