Gå vidare till huvudinnehåll
Morotssoppa med linser, curry och ugnsrostade kikärter
Julia Thielen

Morotssoppa med linser, curry och ugnsrostade kikärter

30 minEnkelt
173,55 kr
4 portioner 18,97 kr per portion
Krämig morot- och currysoppa med linser, serverad med krispiga ugnsrostade kikärter och en frisk limekräm. En vacker och trevlig rätt att servera som förrätt eller varmrätt. Originalreceptet är klimatberäknad till ca 0,2 kg CO2e/kg per portion.

Limekräm
0,5 stLime
1 dlVäxtbaserad gurt
Ugnsrostade kikärter
1 tskFlingsalt
380 gKikärtor Kokta
0,5 tskChilipulver
1 mskRapsolja
Morotssoppa
2 klyftaVitlök Vanlig
0,5 stLime
2 mskRapsolja
1 tskSambal Oelek
150 gGul lök
1 tskSalt
1 stGrönsaksbuljong
1 mskCurry
1 tskIngefära Malen
2 dlRöda Linser Förkokta
0,5 tskTorkad gurkmeja
7 dlVatten
450 gMorötter
2 krmSvartpeppar Malen
400 mlKokosmjölk
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader. Kikärter: Häll av och skölj kikärterna, torka torra med hushållspapper.

2

Soppa: Skala och skär lök, vitlök och morötter i bitar.

3

Hetta upp lite olja i en gryta och fräs morot, lök och vitlök i fem minuter.

4

Tillsätt linser, sambal oelek, gurkmeja, ingefära, currypulver. Slå på vatten, kokosmjölk och buljongtärning och låt puttra 15 minuter.

5

Kikärter: Blanda olja, flingsalt och chilipulver i en bunke. Häll i kikärter och rör runt. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i 20 minuter.

6

Morotssoppa: Ta av grytan från värmen och mixa soppan slät, smaka av med limesaft, salt och svartpeppar. Tillsätt mer vatten om soppan känns för tjock.

7

Limekräm: Blanda ihop yoghurt med zest från en limefrukt (det yttersta gröna skalet) samt saft från halva frukten (använd andra halvan till att smaka av soppan).

8

Servering: Servera soppan med de rostade kikärterna och limekrämen.

Bild:

Julia Thielen