Recept | Huvudrätt | Vilt

Norrländsk tjälknul

Foto: Kerstin Eriksson Norrländsk tjälknul

Norrländsk tjälknul, eller tjälknöl, tillagas av fryst kött som steks otinad i låg ugnsvärme och sedan läggs i en kryddad saltlag. Om du inte får tag på älgstek går det även bra att använda till exempel hjort- eller nötkött.

Ingredienser

Visa inköpslista
port
Gör så här:

1. Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form.

2. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och sätt på 75 graders ugnsvärme (70 grader för varmluftsugn). Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Sätt spetsen av termometern mitt i köttets tjockaste del. Låt köttet stå i ugnen 8-12 timmar, när termometern visar 55° C är köttet rött, vid 65°C är det rosa och vid 75°C helt genomstekt.

3. Koka upp lagen och låt den den svalna. Lägg det varma köttet i en djup bunke eller i dubbla fryspåsar. Häll över lagen så att köttet täcks. Ställ det kallt ca 5-6 timmar, förvaras det längre än så kan köttet bli för salt.

6. Skär köttet i tunna skivor och servera med potatisgratäng och en fräsch grönsallad. Tjälknöl är även gott på smörgåsen!

Ca 107,99 kr/port Summa 647,95 kr

Ett recept från:

www.mathem.se

Liknande recept

Kommentera

Blandad frukt!

Köp 7 kg blandad frukt hos oss på MatHem. Vi plockar ihop säsongens finaste frukter åt dig och du får dem bekvämt levererade till dörren.

Klicka här för mer information
Kundtjänst