Krämig kantarellpaj
Mari Bergman

Krämig kantarellpaj

1 tEnkelt
482,70 kr
6 portioner35,03 kr per portion
En riktigt krämig och god kantarellpaj smaksatt med Västerbottensost. Servera gärna med en god grönsallad. Pajen passar perfekt till tillfällen som bufféer och kräftskivan.

Fyllning
400 gKantareller
1 krmSvartpeppar
0,25 tskSalt Fint
0,5 stPurjolök
2 mskMat & Bak Smör
1 klyftaVitlök Vanlig
Topping
0,5 stPersilja - färsk
50 gRiven Västerbottensost
Äggstanning
3 stÄgg
100 gRiven Västerbottensost
1 krmSvartpeppar
1 dlCreme Fraiche Naturell
3 dlVispgrädde
1 tskSalt Fint
Pajdeg
0,5 tskSalt Fint
150 gMat & Bak Smör
3,5 dlVetemjöl
2 mskVatten
Instruktioner
1

Pajdeg: Värm ugnen till 180 grader. Skär smöret i bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa, gärna i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

2

Tryck ut degen i en pajform och nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp i ca 30 min. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.

3

Fyllning: Ansa och skär svampen i grova bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna. Skölj och finstrimla purjolöken. Skala och riv vitlök. Tillsätt smör, purjolök och vitlök till svampen när vätskan kokat in. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt och peppar. Lägg undan ca 3 msk kantarellfräs till toppingen.

4

Fyll pajskalet med kantarellfräset.

5

Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche, salt, peppar och ost och häll i pajskalet. Toppa med resterande ost och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30-40 min.

Toppa kantarellpajen med kantarellfräs och hackad persilja. Servera gärna med en grönsallad. Ät och njut.

Bild:

Nurlan Emir