Hasselbackspotatis
Kokbok

Hasselbackspotatis

50 minEnkelt
40,00 kr
4 portioner5,56 kr per portion
Det finns några olika varianter på historien om hasselbackspotatisens ursprung. Enligt en var det Leif Elisson från Värmland som skapade rätten 1953 när han var kockelev på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Enligt en annan var det rektorn på samma restaurang som skapade rätten några år senare. Hur som helst – det är riktigt gott! Recept från boken "Potatis"

50 gMat & Bak Smör
1 mskStröbröd
1 tskFlingsalt
1 kgPotatis Fast
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 225°.

2

Smält smöret. Skala eller skrubba potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg gärna potatisen i en träslev när du skär, så att du inte skär igenom av misstag.

3

Ställ potatisen i en smord, ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla med smör och ställ in i ugnen i 20 minuter.

4

Ta ut potatisen ur ugnen och pensla med smör. Strö över salt och ströbröd eller panko. Ställ in potatisen i ugnen i ytterligare 15 minuter, tills den är mjuk inuti och har fin färg.

Bild:

Lena Djuphammar