Creme Ninon
Fredrik Jonsson

Creme Ninon

30 minEnkelt
268,55 kr
4 portioner34,94 kr per portion
Fantastiskt god soppa som passar fint att servera till nyårsmiddagen som en del av nyårsmenyn. Tips! Gör gärna soppan dagen innan servering och låt den stå och dra i ett dygn i kylen, smaken på soppan förändras till det bättre och ärtsmaken blir mer tydlig.

1 krmSalt Fint
100 gGul lök
3 dlVispgrädde
0,5 dlStjälkselleri
1 stMousserande vin
0,5 dlGräslök - färsk
0,5 stCitron
5 dlVatten
1 klyftaVitlök Vanlig
4 dlGröna Ärtor Frysta
1 krmVitpeppar Malen
1 mskVetemjöl
50 gMat & Bak Smör
1 stHönsbuljong
Instruktioner
1

Skala och grovhacka löken. Smasha vitlöksklyftan. Smält smöret i en kastrull på svag värme och fräs gul lök och vitlök i smöret, rör om då och då. Salta och peppra.

2

Pudra över mjölet på löken i kastrullen och rör runt.

3

Hacka selleri och häll ned i kastrullen tillsammans med hönsbuljong och grädde. Låt koka upp och därefter sjuda i cirka tio minuter. Var försiktig så att inte grädden kokar över, rör om då och då. Tillsätt 1 msk citronsaft och smaka av med mer salt och vitpeppar.

4

Ta av kastrullen från spisen och häll i de frysta ärtorna, låt stå och dra i några minuter tills de blivit varma, cirka fem min.

5

Mixa soppan slät i en blender och sila därefter av ärtskalen. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med färsk gräslök och toppa den gröna ärtsoppan med ½ dl champagne i varje serveringstallrik, ett mycket trevlig inslag om du gör det framför gästen.

Bild:

Emma Mattsson