Inkokt lax med vårprimörer och dillkräm
Mari Bergman

Inkokt lax med vårprimörer och dillkräm

1 tEnkelt
446,15 kr
4 portioner75,20 kr per portion
Den här rätten är en riktig höjdare! En otroligt saftig lax med fantastiska primörer och en härlig dillkräm. Dessutom går den utmärkt att förbereda en dag i förväg då den bara blir godare av att stå och dra i lagen.

Dillkräm
2 dlCreme Fraiche Naturell
1 krmSalt Fint
1 krmSvartpeppar Malen
1 tskSenap Grovkornig
1 stDill - färsk
2 mskMajonnäs
Lax
1 stSvartpeppar Hel
0,5 dlÄttiksprit
600 gFärsk laxfilé
1 stDill - färsk
1 lVatten
1 mskSalt Fint
0,5 stGul lök
3 stLagerblad
Primörer
550 gVanliga morötter
250 gSparris Färsk
1 krmSvartpeppar Malen
1 mskOlivolja, Extra Virgin
1 tskHonung Flytande
1 krmSalt Fint
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Lax: Ta bort ev skinn från laxen och skär den i 4 portionsbitar. Lägg laxbitarna i en form.

3

Skala och grovhacka löken. Koka upp vatten, lök, ättiksprit, salt, lagerblad, svartpepparkorn (5 st) och stjälkarna från dillen. Låt småkoka 5 minuter och slå sedan lagen över laxbitarna.

4

Sätt in laxen i ugnen i 10 min. Ta ut laxen och låt svalna. Täck med plastfolie och sätt in laxen i kylen och låt dra i lagen minst 1 tim.

5

Primörer: Skala morötterna och skär dem i stavar. Lägg dem i en ugnsfast form och ringla över olja och honung. Salta och peppra efter smak. Blanda om ordentligt och sätt in i ugnen ca 15 min.

6

Skär bort nedersta biten av sparrisarna och dela dem sedan diagonalt i två delar. Tillsätt sparrisen efter 15 min, blanda om och sätt in i ugnen ca 5 min till.

7

Dillkräm: Finhacka dillen och blanda med creme fraiche, majonnäs och senap. Smaka av med salt och peppar.

Ta upp laxbitarna ur lagen och lägg upp på ett fat. Servera med grillade primörer och dillkräm.

Foto och Styling: Sanna Livijn Wexell

Näringsvärde: 580 kcal, 32 g protein, 42 g fett, 18 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell