Gå vidare till huvudinnehåll
Kumminstekt lax med blomkålsallad med parmesan samt basilikadipp
Mari Bergman

Kumminstekt lax med blomkålsallad med parmesan samt basilikadipp

30 minEnkelt
425,95 kr
4 portioner 51,74 kr per portion
Helt klart ett favoritrecept som lagas om och om igen. Lax har aldrig varit godare! Tips: Tina gärna fryst lax i kylen under natten

Lax
0,5 tskChiliflakes
500 gLaxfilé Fryst
0,25 tskRåsocker Strö
1 mskOlivolja
0,5 tskCitronjuice - råpressad
0,5 tskSalt
1 tskKummin
Basilikakräm
1 krmSvartpeppar Malen
1 stÄgg
0,5 stBasilika - färsk
2 krmSalt
0,5 mskDijonsenap
1 tskVitvinsvinäger
1 klyftaVitlök Vanlig
1 dlRapsolja
1 tskHonung Flytande
Blomkålssallad
75 gGrana Padano
0,5 stPersilja - färsk
250 gEdamamebönor
1 mskOlivolja
100 gGrönkål
0,5 tskCitronjuice - råpressad
0,5 stBlomkål Färsk
1 krmSalt
1 krmSvartpeppar Malen
Instruktioner
1

Blomkålsallad: Tina edamamebönorna. Skölj grönkålen. Ta bort stammen och strimla bladen. Fräs grönkålsbladen i lite olja i en varm stekpanna så att de mjuknar en aning. Lägg över grönkålen på en tallrik och låt svalna.

2

Strimla blomkålen tunt. Grovriv grana padano och finhacka persilja. Blanda samman med edamamebönor, olja, citronskal och saft i en stor skål. Tillsätt salt och peppar efter smak och blanda om ordentligt. Tillsätt grönkålen när den har svalnat.

3

Lax: Skär laxen i kuber. Mortla ihop rivet citronskal, kumminfrön, chiliflakes, salt och socker. Gnid in laxfilén i lite olivolja och fördela kryddblandningen över. Hetta upp olja i en stekpanna och stek laxkuberna på medelhög värme ca 1-2 min på varje sida.

4

Basilikakräm: Mixa basilikablad, äggula, dijonsenap, vitlök, vinäger och honung i en blender. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant mixande tills det binder till en kräm (majonnäsliknande). Smaka av med lite salt och peppar.

Lägg upp blomkålssalladen på ett fat och toppa med laxkuber och basilikakräm

Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Näringsvärde: 720 kcal, 43 g protein, 54 g fett, 10 g kolhydrater

Bild:

Sanna Livijn Wexell