Gå vidare till huvudinnehåll
Färsspett med morotstzatziki och ingefärsrostade rotfrukter
Mathem

Färsspett med morotstzatziki och ingefärsrostade rotfrukter

40 minEnkelt
329,55 kr
4 portioner 25,34 kr per portion
Färsspett med grekisk tzatziki på morot och ingefärsrostade rotfrukter.

Morotstzatziki
2 dlYoghurt för Matlagning
100 gVanliga morötter
2 krmSvartpeppar Malen
1 mskCitron
0,5 tskSalt
1 klyftaVitlök Färsk
1 tskHonung Flytande
Rotfrukter
0,5 stGul lök
250 gPalsternacka
2 krmSvartpeppar Malen
1 mskFärsk ingefära
1 tskSalt
1 klyftaVitlök Färsk
2 mskOlivolja
150 gVanliga morötter
400 gPotatis Fast
1 mskHonung Flytande
Färsspett
500 gNötfärs
0,5 stGul lök
1 tskOlivolja
1 tskPaprikakrydda
0,5 tskSpiskummin
0,5 tskSvartpeppar Malen
1 tskItaliensk Salladskrydda
1 tskSalt
1 mskSmör
8 stGrillpinnar
1 krmChilipulver
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Rotfrukter: Skala potatis, palsternacka, morot, gul lök, ingefära och vitlök. Skär rotfrukterna i sneda bitar på längden och klyfta halva löken. Lägg alltsammans på en plåt och skala och riv ingefära och vitlök på ett rivjärn över rotfrukterna. Salta och peppra efter smak och vänd runt ordentligt med olivolja och honung, använd gärna händerna. Sätt in i ugnen ca 30 min.

3

Färsspett: Finhacka den andra halvan gul lök. Blanda färsen med den finhackade löken, chilipulver, paprikapulver, örtblandning, spiskummin, salt och svartpeppar. Blanda om ordentligt. Forma järpar. Stek järparna i lite olivolja och en klick smör i en het panna på alla sidor tills de har fått en fin gyllenbrun stekyta. Lägg över järparna på ett ugnssäkert fat och stick in ett spett i varje om du vill. Sätt in spetten i ugnen under potatisen i 10 minuter.

4

Morotstzatziki: Skala och grovriv morötterna och blanda med yoghurt. Pressa i vitlök och citronsaft. Smaka av med lite honung, salt och svartpeppar. Servera spetten tillsammans med rotfrukter och tzatziki.

Näringsvärde: 514 KCAL 30 G PROTEIN 26 G FETT 37 G KOLHYDRATER

Bild:

Linnea Swärd