Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 krm | Salt | |
800 g | Oxfilé | |
2 msk | Färsk timjan | |
4 st | Potatis | |
4 klyfta | Vitlök | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
5 g | Smör | |
Till servering | ||
1 dl | Rödvinssås | |
Vitlökssmör | ||
0,5 st | Citron | |
1 krm | Tabasco | |
4 msk | Persilja - färsk | |
2 klyfta | Vitlök | |
1 krm | Salt | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
100 g | Smör | |
1 krm | Worcestersås | |
Baconfrästa Haricots Verts | ||
1 st | Schalottenlök | |
250 g | Haricot Verts | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
5 g | Smör | |
1 krm | Salt | |
4 st | Bacon Skivat | |
Tomatkvist i olivolja | ||
3 dl | Olivolja | |
1 st | Rosmarin - färsk | |
2 st | Lagerblad | |
0,5 klyfta | Vitlök | |
1 klyfta | Körsbärskvisttomater | |
1 msk | Färsk timjan |
Skala och hacka vitlöksklyftorna.
Kör smöret tillsammans med vitlök och persilja i en matberedare. Smaka av med salt, peppar, citronsaft, tabasco och worcestershiresås.
Rulla smöret till rullar i smörpapper och ställ in det i kylen.
Tomatkvist i olivolja
Skala den halva vitlöken.
Koka upp lite olivolja med rosmarin, lagerblad, timjan och vitlök.
Lägg i tomatkvisten och ta av kastrullen från spisen. Låt tomaterna svalna i oljan.
Oxfilé
Sätt ugnen på 150°.
Salta och peppra. Bryn oxfilén i smör och olja.
Skala och finhacka vitlöken. Skala potatisen och skiva den tunt. Stek potatisen i olja tillsammans med vitlök, timjan, salt och peppar.
Lägg potatisen på en plåt och lägg ett galler på.
Lägg oxfilén på gallret (på detta sätt kommer köttsaften från oxfilén att droppa ner på potatisen).
Stek färdigt i ugnen till 45° i innertemperatur, 20–25 minuter.
Låt köttet vila i 30 minuter.
Haricots verts
Skär haricots vertsen i bitar. Blanchera.
Skala och skiva löken. Hacka baconet grovt.
Fräs haricots verts, lök och bacon i lite smör. Salta och peppra.
Servering
Skiva upp vitlökssmöret.
Lägg upp potatisen på ett serveringsfat och värm en stund i ugnen. Koka upp såsen.
Skiva upp köttet och lägg det på potatisen. Täck med smörskivor och sätt in en kort stund i het ugn med bara övervärme, så att smöret mjuknar lite.
Garnera med tomatkvisten, haricots vertsen och lite rödvinssås.
Mästarnas Menyer Recept ur boken ”Mästarnas Menyer” av Leif Mannerström & Jan Hedh
Boken ges ut av Norstedts förlag
Bild:
Charlotte Gawell
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Haricot Verts Fryst 500g Findus
1 Cocktailtomater på Kvist Klass1