Gå vidare till huvudinnehåll
Rödingfilé med champagnesås, potatispuré och bakad spetskål med brynt smör och ponzu
Mari Bergman

Rödingfilé med champagnesås, potatispuré och bakad spetskål med brynt smör och ponzu

1 tSvårt
590,05 kr
4 portioner74,38 kr per portion
Rödingfilé med ljuvligt rostad spetskål och potatispuré passar perfekt att servera som nyårsmiddag. Använd gärna riktig champagne eller torrt mousserande vitt vin i såsen.

Bakad spetskål
1 krmSvartpeppar Malen
100 gSmör
500 gSpetskål
2 krmSalt Fint
25 gHasselnötter
2 tskJapansk soja
Champagnesås
2 dlMousserande vin
1 krmSalt Fint
1 mskVit balsamvinäger
1 mskFiskfond
2 mskSmör
2 mskMjölk
2 dlVispgrädde
2 stSchalottenlök
1 krmSvartpeppar Malen
Röding
1 mskSmör
1 mskOlivolja
2 krmSvartpeppar Malen
4 krmSalt Fint
600 gRöding
Dekoration
0,25 stDill - färsk
4 tskTångpärlor Citron
Potatispuré
1,5 dlVispgrädde
50 gParmesanost
1 krmSalt Fint
75 gSmör
600 gMandelpotatis
1 krmSvartpeppar Malen
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Potatispuré: Skala potatisen och koka i saltat vatten.

3

Bakad spetskål: Skär spetskålen i 2 cm breda bitar och lägg spetskålsskivorna i en ugnsfast form.

4

Bryn smöret i en stekpanna. Tillsätt sojan och ta av från plattan. Ringla det brynta smöret över spetskålen och strö över hackade hasselnötter. Krydda med en nypa salt och peppar. Rosta spetskålen i ugnen i ca 20-25 min.

5

Champagnesås: Skala och finhacka schalottenlök och fräs den mjuk i smör i en stekpanna eller vid kastrull. Tillsätt mousserande vin och låt reducera ner till hälften. Tillsätt grädde och fond och låt såsen puttra på medelvärme i ca 15 min.

6

Rödingfilé: Salta och peppra rödingfiléerna efter smak och låt de ligga på en skärbräda medan du gör i ordning potatispuré och sås.

7

Potatispuré: Värm grädde och smör i en kastrull. Finriv parmesanosten.

8

Sila av potatisvattnet och pressa potatisen genom en potatispress. Tillsätt smör- och gräddblandningen och den rivna osten. Vispa försiktigt med en ballongvisp till krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

9

Champagnesås: Mixa såsen slät med hjälp av en stavmixer. Smaka av med vit balsamvinäger, salt och peppar.

10

Rödingfilé: Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek rödingfiléerna med skinnsidan nedåt i ca 2-3 min. Ös fettet i pannan över fisken medan du steker.

11

Champagnesås: Tillsätt mjölk i såsen och mixa med stavmixer så att såsen skummar sig.

12

Lägg upp rödingfilé, spetskål och potatispuré på tallrikar. Toppa med champagnesås och dekorera med tångpärlor och dillvippor. Ät och njut!

Bild:

Nurlan Emir