Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 st | Bakplåtspapper | |
500 g | Sötpotatis | |
1 krm | Salt | |
2 st | Aubergine | |
Ostsås | ||
2,5 msk | Vetemjöl | |
4 dl | Mellanmjölk | |
150 g | Riven Ost | |
1 krm | Salt | |
4 msk | Smör | |
2 st | Ägg | |
Sallad | ||
1 tsk | Balsamvinäger | |
0,5 st | Huvudsallat | |
1 st | Röd Paprika | |
0,5 st | Gurka | |
1 msk | Olivolja | |
Vegofärssås | ||
3 dl | Vatten | |
3 krm | Torkad oregano | |
3 msk | Tomatpuré | |
3 klyfta | Vitlök Vanlig | |
2 krm | Svartpeppar Malen | |
1 msk | Balsamvinäger | |
2 krm | Kanel Malen | |
380 g | Krossade Tomater | |
300 g | Vegetarisk Färs | |
2 krm | Chilipulver | |
1 st | Gul lök | |
1 tsk | Honung Flytande | |
1 msk | Olivolja | |
0,75 tsk | Salt |
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala sötpotatisen och skölj auberginerna. Skiva sötpotatisen och auberginen i ½ cm tunna skivor. Lägg ut aubergineskivorna på ett bakplåtspapper och strö över lite salt. Låt dem ligga och vätskas ur medan du gör såserna. Torka dem sedan torra med lite papper innan du monterar ihop moussakan. Förvara sötpotatisskivorna i en skål med vatten.
Vegofärssås: Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och fräs löken mjuk. Tillsätt sojafärsen, chilipulver, kanel, oregano, peppar och salt. Fräs under omrörning ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, balsamvinäger, honung, krossade tomater och vatten. Låt det puttra ihop i ca 5 minuter.
Ostsås: Smält smöret i en kastrull och vispa ut mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget tills du får en slät sås. Låt såsen sjuda upp på svag värme och låt den sjuda några minuter så att den tjocknar. Tillsätt 2 st äggulor, 100 gram riven ost och salt.
Moussaka: Ta fram en långpanna och bred ut lite ostsås i botten. Lägg ett lager aubergineskivor över såsen, fördela ett lager färssås över och sedan ostsås. Lägg sedan ett lager sötpotatisskivor, färssås och ostsås. Avsluta med ett lager aubergineskivor och toppa med ostsås och resten av den rivna osten. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.
Sallad: Skölj och strimla salladen. Skölj och tärna paprika och gurka och blanda ihop i en skål. Ringla över lite olja och balsamvinäger.
Servera moussakan tillsammans med salladen.
Näringsvärde: 731 kcal, 36 g protein, 37 g fett, 59 g kolhydrater.
Bild:
Lisa Löwenborg
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Balsamvinäger Extra Lagrad 250ml Zeta
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Blomsterhonung 500g Lune De Miel