Lemon tart
Mari Bergman

Lemon tart

1 t 30 minEnkelt
83,80 kr
10 portioner2,73 kr per portion
Ge gamla citroner och limefrukter nytt liv i en syrlig tart med hemgjord lemon curd. Vi lovar, den kommer ta dig till mathimlen.

Pajdeg
100 gMat & Bak Smör
1 stÄgg
2 dlStrösocker
0,25 tskSalt Fint
150 gVetemjöl
2 mskVispgrädde
Lemoncurd
6 stÄgg
2 dlStrösocker
1 stCitron - Eko
120 gMat & Bak Smör
2 stLime
Maräng
1,5 dlStrösocker
3 stÄgg
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader. Ta fram en pajform, 24 cm.

2

Pajdeg: Vispa samman grädde och äggula i en liten skål. Spara äggvitan i en skål vid sidan av, den ska användas till marängen.

3

Blanda mjöl, salt och strösocker i en stor skål. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt grädd- och äggulemixen och blanda samman till en smidig deg. Plasta degen och lägg in i kylen i 20 min.

4

Kavla ut degen så att den är något större än formen. Lägg degen över formen och tryck ut den i kanterna hela vägen upp. Ställ in pajformen i frysen i 10 min. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i ugnen i 10–15 min. Ta ut pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

5

Lemoncurd: Vispa ihop 4 hela ägg och ytterligare 2 äggulor i en stor bunke. Spara äggvitorna tillsammans med den andra äggvitan till marängen.

6

Lägg smör, strösocker, rivet skal och saft från citron och lime i en kastrull. Smält samman på låg värme och låt sedan svalna.

7

Tillsätt smörblandningen lite i taget till de vispade äggen och vispa samman. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud sakta på låg värme under konstant vispning tills curden tjocknar. Ta av från plattan och sila curden genom en finmaskig sil.

8

Häll lemoncurden i pajskalet och grädda i ugnen i ca 8 min. Ta ut pajen och låt svalna helt. Ställ gärna in pajen i kylen.

9

Maräng: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till ett fast skum. Fyll en spritspåse med marängen och spritsa ut små marängtoppar över pajen. Bränn marängen med en brännare. Klart att servera.

Bild:

Pelle Bergström