Pontus Frithiofs kycklingschnitzel med rödvinssmör och klyftpotatis
Mari Bergman

Pontus Frithiofs kycklingschnitzel med rödvinssmör och klyftpotatis

40 minEnkelt
179,80 kr
4 portioner21,28 kr per portion
Den här veckan bjuder stjärnkrögaren Pontus Frithiof på en riktig festmåltid mitt i veckan. Så festlig och god att vi tyckte att den var värd att få ett riktigt gott och passande vin till. Kycklingschnitzel med rödvinssmör, klyftpotatis och romansallad. De går givetvis bra att spara denna goding till helgen men då rekommenderar vi att du fryser in kycklingen och tar fram och tinar den dagen innan i kylen.

Tillbehör
1 mskOlivolja
1 stPlocksallat
2 krmFlingsalt
2 krmSvartpeppar Malen
Schnitzel
1 stÄgg
1 tskSalt Fint
1 mskMat & Bak Smör
1 dlVetemjöl
1 mskOlivolja
1 dlStröbröd
600 gKycklingfile Fryst
Rödvinssmör
200 gMat & Bak Smör
2 stSchalottenlök
25 clRött matlagningsvin
0,5 tskFlingsalt
Klyftpotatis
1 tskTimjan - torkad
0,5 tskFlingsalt
2 mskOlivolja
800 gBakpotatis
Instruktioner
1

Rödvinssmör: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs schalottenlöken försiktigt i en panna med smöret. Löken ska inte få färg utan endast bli mjuk. Slå på rödvinet och låt det koka in i löken tills allt vin försvunnit. Låt sedan löken svalna och blanda sedan ihop det med smöret och flingsaltet. Använd gärna en elvisp så får du ett fluffigt och gott smör.

2

Klyftpotatis: Skölj och skär bakpotatisen i 6-8 klyftor per/potatis. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Vänd potatisen med oljan, flingsaltet och timjan. Stoppa in plåten i ugnen och baka den i ca 20 minuter. Potatisen ska bli mjuk inuti och gyllenbrun och krispig på utsidan. Vänd potatisen på plåten några gånger medan den bakas så att den får en jämn färg.

3

Schnitzel: Platta ut kycklingfiléerna. Ta fram 3 djupa tallrikar och blanda vetemjöl, salt och peppar i den ena. Vispa ägget i en annan och häll ströbröd i den tredje. Vänd filéerna i vetemjölet, doppa dem sedan i ägget och vänd dem därefter i ströbrödet. Stek filéerna i matfettet i en stekpanna ca 5 min på medelvärme på varje sida tills de är genomstekta.

4

Tillbehör: Plocka av bladen från salladen och behåll dem hela. Skölj dem noggrant och låt dom sedan rinna av i ett durkslag. Vänd sedan bladen i lite olivolja, flingsalt och peppar.

Näringsvärde: 702 KCAL 40g Protein 38g Fett 47g Kolhydrater

Bild:

Linnea Swärd