Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Kemikaliebanta städskrubben och ersätt produkterna med naturliga alternativ, det är lättare än du tror. Såklart funkar de konventionella städprodukterna fint, men visste du att du kan byta ut många produkter mot sådant du ofta redan har hemma? Här delar vi med oss av handfasta tips på hur du städar med naturliga råvaror och livsmedel.
Det finns gott om miljövänliga städartiklar som ersätter de som innehåller miljögifter. Men visste du att du kan gå steget längre och använda produkter som du troligtvis redan har hemma i skafferiet? Ättika, citron och bikarbonat är ofta allt som krävs för ett rent hem. Använd eteriska oljor om du vill att det ska dofta lite mer efter städningen.
Produkter för en miljövänlig städning
- Citron/Citrusfrukt - Passar extra bra för att rengöra badrum och tuffa fläckar på ex. kakel.
- Ättika (24%) eller ättiksprit (12%) - Går att använda till det mesta. Kan ersätta sköljmedel. Har du inte ättika hemma så kan du ersätta med vinäger.
- Bikarbonat - Fungerar lika bra till mattvätt som till att skrubba toaletten.
- Bakpulver - Bakpulver är en svagare variant av bikarbonat, det går lika bra att använda bakpulver men du får inte lika bra resultat. 1 tsk bikarbonat motsvarar cirka 2 tsk bakpulver.
- Äppelcidervinäger - Använd till att rengöra badrum eller fräscha upp kranen. Du kan även använda vinäger för att tvätta fönster.
- Vitvinsvinäger - Använd till att rengöra badrum, avlopp och liknande.
- Linsåpa - Linsåpa kan användas för både städning och rengöring.
Tips! Du har väl inte missat tvättnötter? Tvättnötter är ett helt naturligt alternativ till tvättmedel, och dessutom helt veganskt. Nötterna växer på Sapindus-träd och är helt biologiskt nedbrytbara. Tvättnötter går även att använda för hårtvätt och handdisk.
Ingrodd smuts, flammiga duschväggar och kalkavlagringar - badrum kan verkligen kännas smutsiga, och det är lätt att tro att starka kemikalier behövs. Men tänk om: du kommer långt med ättika, bikarbonat och citron.
Toalettstol
Strö ut bikarbonat (cirka 0,25 dl) i toaletten, tillsätt även cirka 1 dl vitvinsvinäger. Skrubba med toalettborsten och låt stå i cirka 15 minuter innan du spolar. Använd en blandning av en del vatten och en del vinäger för rengöring av resten av toaletten.
Tvättställ
Fräscha upp tvättstället i badrummet med hjälp av bikarbonat. Blöt ner tvätthon och strö sedan bikarbonat över hela hon. Skrubba och låt stå i fem minuter, spola sedan av. Om du har mycket kalkavlagringar på vattenkranen sprayar du på ren äppelcidervinäger och låter verka i 10 minuter innan du skrubbar med en gammal tandborste och sedan polerar.
Till en kran som enbart behöver fräschas upp så spär du ut 1 dl vinäger med 1 dl vatten och använder lösningen som rengöringsmedel.
Badkar
För att rengöra badkar finns ett antal olika varianter. Blanda ättika med vatten i en sprayflaska. Spraya hela badkaret med blandningen och låt verka en timme. Gnugga med en tvättsvamp och torka sedan rent. Du kan även skrubba badkaret med en halv grapefrukt som du täckt med grovt havssalt för att ta bort tuffa fläckar. Fyll upp lite vatten i badkaret och börja skrubba med vatten, grape och salt.
Dusch
Efter ett tags användning av duschen ser man knappt ut genom duschväggarna, dags för en rengöring. Använd en blandning av en del vatten och en del vinäger i en sprayflaska för att rengöra duschväggar och duschkabiner. Spraya på väggarna och låt verka en halvtimme, gnugga med en tvättsvamp och spola sedan av duschväggarna.
Avlopp
Rinner inte vattnet ner ordentligt i duschen? Efter att ha rensat avloppet på hår och annat så strör du över bikarbonat. Skvätt sedan över ättika eller vinäger och låt verka tills dess att det slutat fräsa. Skrubba och skölj sedan med varmt vatten.
124,88 kr /kg
133,27 kr /l
4,88 kr /tvätt
31,90 kr /l
57,00 kr /l
Visst är det extra trevligt att laga mat och servera gäster i ett kök som känns rent och fräscht. Med enkla medel kan du få diskhon att blänka, rengöra ugnsluckan och fräscha till vattenkokaren.
Diskho
Diskhon i köket rengör du på samma sätt som tvätthon i badrummet. Blöt ner hela diskhon och pudra sedan över bikarbonat. Låt stå i cirka fem minuter. Skrubba med en borste och spola. Detta knep kan du använda för hela diskbänken om den är i rostfritt material.
Illaluktande avlopp eller rena stopp kan du lösa med bikarbonat och vitvinsvinäger. Strö lite bikarbonat och häll över ett par deciliter varm vinäger. Du kan även använda samma lösning som för duschavlopp. Strö bikarbonat över silen, häll över lite vinäger och vänta tills det slutat fräsa. Skölj med varmt vatten.
Börja med att ta ut plåtar, galler och ugnens falsar. Smörj in eller spraya ugnens väggar och lucka med ett tunt lager såpa och sätt ugnen på 100 grader. När ugnen nått 100 grader stänger du av värmen och väntar tills den svalnat något. Torka sedan av ytorna med den mjuka sidan av en kökssvamp.
Du kan även använda en bikarbonatpasta för att rengöra ugnen. Blanda bikarbonat med lite vatten, tillsätt droppvis och rör ihop tills du har en “pasta”. Bred ut pastan på alla ytor du vill rengöra, låt stå i minst 40 minuter (gärna över natten), och torka sedan av ytorna.
För ugnsluckan kan du använda samma pasta, men låt då luckan stå öppen under tiden pastan verkar. Använd sedan en vanlig hällskrapa för att försiktigt skrapa bort den fastbrända smutsen. Avsluta gärna ugnstvätten med att använda en ättika-, och vattenblandning. Häll över 20% ättika (eller 40% ättikssprit) i en tom sprayflaska och fyll upp resterande med vatten och några droppar handdiskmedel. Skaka om lätt efter att du satt på munstycket. Spraya ytorna med blandningen och torka med en blöt (urvriden) mikrofibertrasa.
Rengör fläktfilter
Ta loss filtren från spiskåpan. Koka upp gott om vatten. Lägg filtret i ex. en ugnsplåt med höga kanter och pudra över bikarbonat. Använd sedan samma ättika-blandning som för ugnsrengöringen och spraya över. Bikarbonaten kommer börja fräsa, speciellt där det är fettansamlingar. Skrubba filtret med en diskborste, upprepa med andra sidan. Häll sedan över kokande vatten och låt filtret stå cirka 30 minuter. Skölj av filtret och upprepa vid behov.
Mikrovågsugn
Ställ in en skål med vinäger (cirka 1 dl räcker) i mikron och starta den på hög effekt. Låt gå tills vinägern kokat upp och du ser kondens på innerväggarna i mikron. Låt stå i ett par minuter och torka sedan rent med en luddfri trasa.
Diskmaskin
Nästa gång du startar diskmaskinen så kan du passa på att rengöra den. Strö ut bikarbonat (ett par teskedar) eller häll ungefär 1 deciliter ättika i botten på maskinen. Detta hjälper till att avfetta, avkalka och ta bort dålig lukt. Har du en pressad citron till övers? Lägg den i bestickhållaren nästa gång du startar maskinen för att fräscha upp diskmaskinen.
Rengör vattenkokaren
Vattenkokaren kan fort se riktigt trist ut, med mycket kalkavlagringar. Med ättika kan du enkelt få bort dessa och fräscha upp vattenkokaren. Häll 1 dl ättiksprit och tre glas vatten i vattenkokaren, låt koka upp. Häll sedan ut blandningen och fyll på med vatten, koka upp igen. Eventuellt får du koka upp vatten ett par gånger för att bli av med smaken av ättika.
Dålig lukt i kylskåpet?
Bikarbonat kan neutralisera tråkig lukt i både kyl och frys. Ställ in en skål med bikarbonat längst inne i kylen, byt ut bikarbonaten varannan månad.
Här tipsar vi om smarta knep för att rengöra och fräscha upp inredning och andra delar av hemmet med sånt som ofta finns i skafferiet.
Tips! Släng inte gamla lakan och handdukar, klipp istället till trasor och använd för städning.
Speglar
Fyll en sprayflaska med en del vatten och en del vitvinsvinäger, spraya på spegelns yta. Använd gärna en microfiberduk för att putsa, då vanliga trasor ofta lämnar ludd.
Fönster
Alla har vi olika sätt att rengöra fönster, det ena sättet faller vissa mer i smaken än andra och tvärtom.
Spraya fönster med en blandning av en del vinäger och en del vatten. Torka sedan med tidningspapper (dags- eller kvällstidning med trycksvärta) som du fuktar försiktigt och använder för att bli av med ränderna.
En given favorit är Ekotipsets fönsterputs. Använd dig av en blandning på ättika, vatten och diskmedel. Häll över 20% ättika (eller 40% ättikssprit) i en tom sprayflaska och fyll upp resterande med vatten och några droppar handdiskmedel. Skaka om lätt efter att du satt på munstycket. Spraya rutan generöst med blandningen och använd sedan en blöt (men urvriden) mikrofibertrasa för att gnugga rutan. Använd sedan en torr mikrofibertrasa för att torka bort fukt och droppar.
Trägolv
Fräscha upp dina trägolv med en mjuk trasa där du tillsätter lite vinäger och olivolja. Linoleum, kakel och stengolv kan du rengöra med lika delar vinäger och vatten.
Soffa
Fräscha upp tygsoffan med hjälp av bikarbonat. Strö över lite bikarbonat på sitsarna, vänta minst en timme och dammsug sedan. Du kan även blanda bakpulver med lite essentiell olja som du strör ut på soffan, vänta en timme och dammsug sedan upp blandningen. Lägg ett lätt fuktat lakan över soffan och använd en mattpiska för att fånga upp damm enkelt.
Säng och madrass
Strö ut rikligt med bikarbonat på madrassen och låt stå i minst 30 minuter. Dammsug sedan upp bikarbonatet. Du kan även blanda bakpulver med lite essentiell olja som du strör ut över madrassen, vänta en timme och dammsug.
Rengör silver med hjälp av bikarbonat. Ta fram en kastrull som är stor nog för att dina smycken ska få plats på botten. Täck botten med aluminiumfolie och lägg ner silversmyckena. Koka upp vatten i en vattenkokare och häll över i kastrullen. Pudra över bikarbonat och låt stå. Vänd på smyckena efter ett tag när det slutat fräsa, exempelvis med en stekpincett. Du kan fylla på med bikarbonat efter hand om det behövs.
“Kemtvätta” mattan hemma med bikarbonat. Pudra bikarbonat över mattan som känns ofräsch, vänta minst 30 minuter (helst längre) och dammsug sedan upp allt. Du kan även passa på att fräscha upp mattan när det är nysnö. Lägg mattan med luggen ner i ren snö och låt ligga i minst ett par timmar. Piska mattan när den ligger ner på snön och ta sedan in den för att torka.
Snygga till repiga trämöbler med valnötter. Gnugga en valnöt på repan och repan döljs. Polera sedan med en mjuk luddfri trasa.
Fixa den tröga byrålådan med hjälp av stearin. Gnugga med ett kronljus eller värmeljus, som du tagit ur metallkoppen, längs med skenan där lådan ligger. Detta gör att många byrålådor går lättare att dra ut.
Visste du att du kan använda bikarbonat och ättika istället för sköljmedel? Använd 1 dl bikarbonat under sköljcykeln. Du kan även välja att tillsätta cirka 0,5 dl ättika i sköljmedelsfacket, och oroa dig inte - kläderna kommer inte lukta ättika.
Märkningen Bra Miljöval visar vilka produkter som är minst skadliga för miljön, och är Naturskyddsföreningens egen miljömärkning. Kriterierna för produkter skiljer sig åt läs mer på Naturskyddsföreningen, för de olika produkternas kriterier
122,60 kr /l
138,00 kr /l
57,00 kr /l
68,44 kr /kg
21,95 kr /kg