Kombucha

Kombucha

Den fermenterade tedrycken kombucha blev under 2010-talet riktigt trendig, men dryckens historia började redan för flera tusen år sedan. Läs vidare för att få veta allt och lite till om kombucha, från dess historia till hur du lyckas med din egen kombucha hemma.

Göra egen kombucha

Kombucha är en lätt kolsyrad fermenterad dryck gjord på te. Det kan vara svårt att sätta fingret på vad kombucha smakar, men drycken kan beskrivas som syrlig, frisk och lite söt. Kombucha finns att köpa färdigt, men det går lika bra att göra sin egen hemma.


För att göra egen kombucha behöver du;

- 1 l vatten

- 2 st tepåsar, rent svart eller grönt te (ej smaksatt)

- 0,5 dl socker

- 2 dl kombuchadryck, från tidigare brygd kombucha eller ersätt med vätska från kombuchasvampen

- 1 st kombuchasvamp


Smaksättning 1 st ingefära, apelsin, lime eller äpple. Använd ekologiska produkter för bäst resultat.

Så här gör du kombucha hemma

Följ vår steg för steg–guide eller använd vårt grundrecept för att göra egen kombucha. Kom ihåg att använda väl rengjorda köksredskap och flaskor/burkar. Tvätta även händerna noga innan du sätter igång.


1. Koka upp vattnet. Tillsätt tepåsarna och låt dra i minst 15 minuter.

2. Låt svalna till ca 40 grader och tillsätt sedan sockret. Låt det lösas upp i tevattnet.

3. Låt blandningen svalna i rumstemperatur.

Steg 4-5

4. Häll över i ett behållare av glas eller porslin. Det är viktigt att det är just i glas eller porslin, och inte en behållare i exempelvis plast.

5. Tillsätt 2 dl, eller ca 10 procent, färdig kombuchadryck. Det ger en bra start på jäsningsprocessen samtidigt som det skyddar från skadliga mikroorganismer. Läs vidare för resterande steg i processen.

Steg 6

6. Tvätta händerna ordentligt och lägg i kombuchasvampen.

Steg 7-15

7. Täck över behållarens öppning med en tunn kökshandduk, fäst med gummiband för att skydda från damm och insekter. 8. Ställ behållaren på en varm plats. Ju varmare det är desto snabbare går det, runt 23 grader är perfekt. Det är dock viktigt att du håller kombuchan från direkt solljus då det är skadligt för svampen. 9. Låt kombuchakulturen stå i 10-14 dagar, sedan är det dags att “skörda”. 10. Tvätta händerna ordentligt och ta upp den nya kombuchasvampen som har bildats på ytan. 11. Skölj försiktigt av den under rinnande kallt eller ljummet vatten, lägg den tillfälligt i en liten glas- eller porslinsburk. 12. Häll på ungefär 2 dl, eller 10 procent, av den färdiga drycken och sätt på ett lock. Detta tillsätter du i din nästa kombuchasats. 13. Sila den färdiga drycken och smaksätt med exempelvis färskpressad ingefära, apelsin, lime eller äpple. En bra måttstock är en del juice och fem delar kombucha, men smaka dig fram. 14. Häll upp drycken i plastflaska och låt stå i kylen i cirka tre dagar för efterfermentering. 15. Nu är kombuchan klar att dricka! Tänk dock på att öppna flaskan försiktigt när drycken är klar. Förvara din kombucha i kylskåpet.

Vad är kombucha?

Kombucha är en fermenterad dryck gjord på te. Fermentering innebär att man låter en råvara jäsa i en kontrollerad process, som väcker liv i vad som vissa anser vara hälsosamma bakterier. 


Teet sötas först med socker, sedan tillsätts kombuchadryck som ger en bra start på jäsningsprocessen. Kombuchadryck är helt enkelt färdig kombucha, som du köper i affären. Till sist lägger man i kombuchasvampen. Kombuchasvampen, även kallad scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast), är en kultur av olika sorters bakterier och jäst. Mikroberna i svampen äter upp sockret i teet och omvandlar det till en rad olika ämnen under jäsningsprocessen. Sockerhalten sjunker under fermenteringen och ju längre kombuchan får stå desto syrligare smak får den. Om man låter kombuchan jäsa för länge försvinner i princip allt socker och det resultat man får då liknar vinäger.


Kombuchasvampen har ett, som namnet avslöjar, svampliknande geléartat utseende. Det är dock inte alls en svamp, utan en mjölksyrabakteriekultur. Kombuchasvampen växer och bildar nya lager under fermenteringsprocessen och man kan därför ta en del av lagren och frysa in eller torka för att använda vid ett annat tillfälle när man ska göra kombucha. En kombuchasvamp håller länge, men tappar med tiden sin styrka. Den blir då mörkbrun eller svart och det är dags att slänga den.

FAQ – Kombuchas historia

Var drycken först uppkom är oklart och det finns än idag många, obekräftade, teorier. Fermentering är dock en uråldrig konserveringsmetod. Arkeologiska fynd för fermentering kan dateras till över 9000 år sedan, via lerkrukor som använts. Fynden pekar på att man fermenterade både för att konservera råvaror, men också för att tillverka alkohol. Det finns alltså en chans att kombucha kan ha varit något av det som fermenterades i lerkrukorna. I Bibeln finns det en referens till “Ruth’s vinägeraktiga dryck” och det var populärt att dricka vinäger i antikens tider då det ansågs vara ett hälsoelixir.


Förmodligen kommer dock kombucha från nordöstra Kina där man ska ha tillverkat tedrycken redan 221 f.Kr under Qindynastin, Kinas första kejsardynasti. Det sägs att kejsaren Qin Shi Huangdi var den första att göra och dricka kombucha. Och även om just den biten kanske är svår att tro på så var både te och fermentation populärt i Kina under den tiden. Det sägs att man kallade kombucha för “Odödlighetens te” och “Livselixiret”, och en omtyckt anekdot påstår att den användes för att hålla kejsaren Qin Shi Huangdi ung och frisk.


Från Kina ska kombucha sedan ha spridit sig till bland annat Japan och Ryssland via Sidenvägen, ett nätverk av handelsvägar under medeltiden. Via Ryssland tog sig sedan kombuchan vidare till Europa.


Namnet kombucha sägs komma från Dr. Kombu, en koreansk läkare som tog det fermenterade teet till Japan för att servera det till kejsare Ingyō. Man lade till läkarens namn med ordet “cha”, som betyder te på japanska. Det sades även att kombucha gav samurajerna deras energi när de var ute i krig.

Största företaget började i pojkrum

Idag ser man allt oftare att det dyker upp nya märken som säljer kombucha i olika smaker. Amerikas första, och största, märke GT startades 1995 av George Thomas Dave när han bara var 15 år gammal.


George fann ett intresse för drycken och började brygga kombucha i sitt sovrum. Hemmabryggandet växte snabbt och han fick tillåtelse av föräldrarna att flytta sin verksamhet till familjens matsal. George Thomas har tidigare berättat att han började gå och lägga sig vid klockan fyra på eftermiddagarna, för att kunna kliva upp vid midnatt och på så sätt ha full kontroll över köket när resten av familjen låg och sov.


1995 sålde George Thomas in sin första leverans till en lokal hälsobutik, och från det har företaget sakta växt. Idag, 25 år efter starten, är företaget estimerat att vara värt väl över 900 miljoner dollar.