Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
0,5 msk | Nejlikor Malda | |
1 msk | Bikarbonat | |
200 g | Mat & Bak Smör | |
1 msk | Ingefära Malen | |
1,5 dl | Vispgrädde | |
3 dl | Strösocker | |
1,5 dl | Sirap Mörk | |
0,5 msk | Kardemumma Mald | |
1 l | Vetemjöl | |
1 msk | Kanel Malen |
Blanda vetemjöl och bikarbonat i en bunke.
Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll i mörk sirap och strösocker, rör om tills allt löst sig/smält.
Häll ned vispgrädden och kryddorna och blanda ordentligt.
Rör ned mjölblandningen i smeten och arbeta samman till en deg (den blir ganska lös men stelnar i kylen).
Låten degen vila i kylen i minst 6 timmar, gärna längre. Ta fram ca 1 timme innan utbakning så blir degen lättare att arbeta med.
Pepparkaksbak:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta en bit av degen, kavla tunt på mjölad bakbänk. Använd pepparkaksformar för att stansa ut pepparkakor.
Ta fram plåtar (det underlättar med ett par stycken) och täck med bakplåtspapper. Sätt över utstansade pepparkakor med lite mellanrum på varje plåt. Knåda ihop överbliven deg eller ta en ny degbit och repetera proceduren.
Låt första plåten gräddas mitt i ugn i 6-8 minuter eller tills de har en fin färg medan nästa plåt förbereds.
Bild:
Kerstin Eriksson
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Kardemumma Malen 30g Kockens