Marcus Samuelssons söndagsägg med tomat
Marcus Samuelsson

Marcus Samuelssons söndagsägg med tomat

30 minEnkelt
312,40 kr
4 portioner41,27 kr per portion
Söndagsägg kan liknas vid den populära rätten Shakshuka från Mellanöstern. I denna rätt knäcker du ner ägg i en kryddig tomatsås med chorizo och låter äggen puttra i såsen tills äggvitorna stelnar. Ursprungsreceptet hittar du i Marcus Samuelssons bok Red Rooster matlagning i Harlem.

4 mskVatten
1 stGul lök
125 gMozzarellaost
1 krmSalt Fint
400 gKrossade Tomater
6 stÄgg
1,5 tskPepparrot Färsk
270 gChorizo
1 stChipotle
1 krmSvartpeppar Malen
2 klyftaVitlök Vanlig
0,5 stBasilika - färsk
1 mskKapris, Hel
3 stKalamataoliver
1 mskOlivolja
1 stStjälkselleri
4 skivaLantbröd
Instruktioner
1

Söndagsägg: Blötlägg chipotlechilin i 5 min och finhacka den sedan.

2

Ta bort skinnet från korven och grovhacka korvköttet. Skala och grovhacka lök och vitlök och skölj och finhacka sellerin.

3

Hetta upp olivoljan i en stor panna på medelvärme. Tillsätt chorizo, lök, vitlök och selleri. Stek i ca 5 min. Rör om då och då.

4

Tillsätt krossade tomater, kapris, oliver, finhackad chili och vatten. Koka upp och låt sjuda tills såsen har tjocknat i ca 5-7 min.

5

Skala och riv pepparrot och tillsätt i pannan. Smaka av med salt och peppar.

6

Knäck ner äggen i såsen och låt puttra tills äggvitorna har stelnat.

7

Rosta brödet i en brödrost.

8

Lägg en bit rostat bröd på fyra tallrikar. Lägg 1-2 ägg på varje brödbit och fördela korvsåsen på tallrikarna. Toppa med mozzarellabitar och basilikablad och ringla över olivolja.

Styling &

Näringsvärde: 723 kcal, 39 g protein, 51 g fett, 48 g kolhydrater

Bild:

Bobby Fisher