Flädermoussetårta med jordgubbar

Flädermoussetårta med jordgubbar

1 tEnkelt
327,00 kr
4 portioner50,17 kr per portion
Den här flädermoussetårtan med jordgubbar kommer bli sommarfavoriten på alla fikastunder och kalas.

Garnering
1 lJordgubbar Färska
0,25 stMynta - färsk
Kladdkakebotten
2 dlStrösocker
100 gMörk Blockchoklad
2 stÄgg
2 tskVaniljsocker
2 dlVetemjöl
100 gMat & Bak Smör
Flädermousse
3 mskFläderdryck
3 stGelatinblad
1 stCitron
100 gChokladkaka Vit
3 stÄgg
0,5 dlFlorsocker
4 dlVispgrädde
Instruktioner
1

Kladdkakebotten: Sätt ugnen på 200°.

2

Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Hacka chokladen. Smält smöret, lägg i chokladen och rör tills den smält. Blanda ner detta i smeten och vänd ner vetemjölet. Smula lavendelblommorna och vänd ner dem med en slickepott.

3

Smörj och bröa en springform med 17–20 cm i diameter beroende på hur hög tårta du vill ha. Grädda bottnen i ca 20 minuter, ta ut och låt kallna helt.

4

Flädermousse Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

5

Hacka och smält chokladen över vattenbad eller i mikro på låg effekt.

6

Skrubba citronen, riv skalet och pressa ur saften, ca 1 msk behövs. Blanda detta med flädersaften i en kastrull på svag värme och lägg i de urkramade gelatinbladen. Rör om tills de smält. Ställ åt sidan.

7

Vispa grädden.Separera äggulorna från vitan på de 3 äggen. Vispa ihop äggulor och florsocker i en annan skål och vänd ner detta i grädden. Vänd till sist ner chokladen och flädersaften med citron och gelatin i grädden.

8

Häll moussen i formen med kladdkakan och ställ i frysen. Ta fram minst 30 minuter innan servering.

9

Garnering Skölj jordgubbarna och lägg dem i en stor hög mitt på tårtan. Dekorera med färsk mynta.

Receptet är hämtat ur boken "Lättlagad sommarmat" av Åsa Swanberg (Ordalaget Bokförlag).

Bild:

Malou Holm