Fettisdag

Fettisdag

Semlan är det populära bakverket som många vill sätta sin egen spinn på. När ett nytt år inleds är det många som ser fram emot den kommande fettisdagen - oavsett vilken typ av semla man föredrar. Här kan du läsa mer om semlans historia, hur du gör egna semlor hemma och dessutom köpa färdiga semlor.

En traditionell semla består av en bulle med karaktäristisk smak av kardemumma som fylls med en mandelmasseblandning och toppas med vispad grädde. Det som tar lite tid och som kan kännas krångligt att göra hemma är själva bullen. Längre ner i artikeln delar vi med oss av tips och tricks som hjälper dig att få till den perfekta semlebullen, mandelmassan och vispgrädden.


Semlor äts numera nästan året runt och många konditorier börjar sälja semlor redan vid årets start. Under 2020 åt svenskarna enligt tt cirka sex miljoner semlor bara på själva fettisdagen! Sex miljoner semlor motsvarar ungefär 211 ton grädde och 132 ton mandelmassa - det om något borde vara bevis på hur älskad semlan är i Sverige

Fettisdagen och semlans olika namn

Som så många andra högtider i Sverige har fettisdagen rötter i en kristen tradition. Fettisdagen, eller semmeldagen som den också kallas, inträffar alltid 47 dagar innan påsk vilket betyder att datumet varierar från år till år. 2021 inföll fettisdagen den 16 februari, 2022 inföll semmeldagen den 1 mars - och nu 2023 infaller den på 13 februari. Men det finns inget som säger att du inte kan köpa eller baka egna semlor både innan och efter det.


En annan vanlig benämning för semlor är fastlagsbullar. Namnet syftar till perioden då den ska ätas, nämligen under fastlagen. Fastlagen är enligt kristen tradition tre dagar fyllda av fest för att äta upp sig inför den kommande 40 dagar långa fastan. Fastlagen avslutas på fettisdagen och firas då genom att äta just en fastlagsbulle.


Många kallar också semlan för fettisdagsbulle eftersom den äts på fettisdagen. Troligen började konditorerna i början av 1900-talet att använda ordet semla istället för fastlagsbulle och fettisdagsbulle för att kunna sälja bakverket tidigare och senare än fettisdagen.


Kärt barn har många varianter

På senare år har alltfler varianter på den klassiska semlan dykt upp, vissa mer populära än andra. Många är i kombination med andra söta bakverk, så som;


- semmelkladdkaka

- semmelmuffins (muffla)

- semmeltårta

- kanelbullesemla

- hemla

- croissantsemla

- prinsessemla 

- tiramisusemla

- wienersemla

- semmelrulltårta

- semmelcheesecake

- semmelglass

- semmelvåffla

- semmelpannkakstårta

- nutellasemla

- vaniljsemlor


Medan andra har kombinerat semlan med mer matiga varianter:

- semmelwrap

- korvsemla

- semmelpizza

- semmelchips


Som om inte det vore nog kan semlan också förenas med frukostmål om man vill lyxa till det lite extra på morgonen:

- semmelsmoothie

- semmelgröt

- chiasemla

- latte med smak av semla


Oavsett hur många varianter på semlan som dyker upp, är den klassiska fortfarande populärast hos svenskarna - än så länge i alla fall!

Så bakar du hemmagjorda semmelbullar

Idag görs semlor i alla möjliga storlekar för olika tillfällen. Visste du till exempel att världens största semla bakades i Huddinge i februari 2020? Den vägde 300 kg och var nästan en och en halv meter bred - över 2000 gånger så stor som en vanlig semla! En sån blir nog lite svår att få till i hemma i köket. Då är det enklare att baka vanliga semlor eller minisemlor som passar perfekt till kalas eller när man vill äta fler än en. Något annat som passar bra till kalas är att göra semlor i långpanna. Då får du ut många semlor utan att behöva stå och rulla semlebullar. Om du vill baka lite nyttigare semlor kan du göra det genom att byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl.


De traditionella semlorna är ändå populärast (och godast enligt många). Så här gör du enklast klassiska semmelbullar från grunden:

Ingredienser:

150 gram smör

3 dl standardmjölk

50 gram jäst

1,5 dl strösocker

1 st ägg

0,5 tsk salt

12 dl vetemjöl

2,5 msk kardemummakärnor

Till pensling

1 st ägg


Så gör du

1. Ta fram smöret i god tid så att det blir rumsvarmt. Du kan snabba upp det genom att hyvla skivor av smöret på en tallrik.

2. Krossa kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm.

3. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av mjölken, tillsätt sedan resten av mjölken.

4. Rör ner strösocker, salt, smör i bitar och ägg.

5. Tillsätt lite vetemjöl i taget, och bearbeta 10 minuter tills degen känns smidig och lite åt det kladdigare laget. Mängden mjöl kan variera från deg till deg, så känn efter.

6. Täck bunken med en kökshandduk eller ännu hellre plastfolie och jäs till dubbel storlek i 45-60 minuter.

7. Sätt ugnen på 220 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 18 lika stora delar.

8. Rundriv bullarna, dvs forma släta bullar genom att dra i degen och vika skarvarna neråt, tills du får en slät yta. Placera på bullplåtar, 9 på varje, och låt jäsa i 45-60 minuter under kökshandduk eller plastfolie.

9. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter, tills semlorna blivit gyllene. Låt svalna på galler.


Så gör du en klassisk semla

Oavsett om du bakar egna semmelbullar eller köper färdigbakade så monterar du en klassisk semla på samma sätt. Följ vårt recept för en riktigt mumsig semla.


Ingredienser till 10 st semlor;

100 g Mandelmassa

2-2,5 msk Standardmjölk

2 dl Vispgrädde

Florsocker


Så gör du

Skär av ett lock på varje bulle eller klipp ett trekantigt lock. 

Gröp ur lite inkråm från bullen och blanda det med riven mandelmassa, mjölk och mandel. 

Fyll bullarna med mandelmassablandningen.Vispa sedan grädde och spritsa/klicka ovanpå fyllningen. Lägg på locket och pudra över florsocker.


Tips och tricks för den perfekta semlan

Eftersom semlan egentligen bara består av tre komponenter, blir det extra viktigt att dessa tre blir så goda som möjligt. Som alltid vid bakning finns det många misstag man kan råka göra. Därför ger vi dig här tips på vad du kan tänka på när du ska baka semlor att få till den perfekta semlebullen, fyllningen och vispgrädden.


Tips och tricks för en perfekt semmelbulle

När man gör egna semlebullar hemma finns det en del saker att tänka på för att få till perfekta luftiga bullar. Det är viktigt att bullarna inte blir för kompakta och absolut inte torra. 


Först och främst är det viktigt att alla ingredienser är rumstempererade för att degen ska få en jämn temperatur vilket i sin tur ger fluffiga bullar. Om du använder smält smör istället för rumstempererat får du ytterligare vätska i degen som då behöver ännu mer mjöl för att gå ihop. Ju mer mjöl i degen, desto kompaktare och torrare blir sen bullarna.


Tips! Om du använder torrjäst istället för färsk jäst så motsvarar ett paket färsk jäst (50 g) ett paket torrjäst (14 g = 4 tsk).


Bearbeta degen ordentligt - gärna i köksmaskin om du har det hemma. Ju mer du arbetar degen desto mer utvecklats glutenet i den, vilket är a och o när det kommer till bullarnas konsistens. Ett bra riktmått är att köra degen i din hushållsassistent i minst 10 minuter och gärna det dubbla om du knådar för hand.


Mortla hela kardemummakärnor istället för att använda malen kardemumma - det gör verkligen stor skillnad på smaken Använd gärna ganska mycket kardemumma för att få till den karaktäristiska smaken på semmelbullen. Ungefär 1,5 msk kardemummakärnor som sedan mortlas brukar vara ett bra mått att utgå ifrån med ett recept på 12 bullar. Har du ingen mortel hemma går det minst lika bra att lägga kardemummakärnorna i en påse och sedan slå sönder dem med en stekpanna, hammare eller dylikt. 


En annan sak att tänka på är att inte ha i saltet i degen förrän mot slutet av knådningen. Degen bildar lättare glutentrådar utan salt så som saltet kommer i direkt kontakt med jästen stör det jäsningsprocessen.


Du formar semmelbullarna enklast genom att lägga en av bullarna på bakbordet och kupa handen över den. Tryck lite lätt med handen och rotera åt ett håll tills bullen blir helt slät utan skarvar. Lägg bullarna på plåtar för att jäsas.


Tips! Väg bullarna för att få samma storlek på dem. Man brukar säga att 60 g deg motsvarar en normalstor semmelbulle, men du gör såklart så stora eller små som du vill.


Det är viktigt att bullarna får jäsa ordentligt på plåten innan de gräddas för att få till den luftiga konsistensen. Ett tips är att ställa in plåten i ugnen med endast ugnslampan på. Du kan också ställa in en skål med ljummet vatten under plåten. Vips, så har du skapat ett hemgjort jässkåp som ger bra värme och fin fuktighet.


Innan du gräddar bullarna är det dags för den klassiska äggpenslingen. För att förhindra att ägget blir klumpigt kan du blanda ner en liten skvätt vatten och lite salt innan du penslar på det.


När bullarna är färdiga är det smart att låta dem svalna på ett galler för att de inte ska bli fuktiga på undersidan. Sedan är det bara att skära upp bullarna och fylla dem med mandelmasseblandningen och vispad grädde. Om du vill ha runda lock på semlorna skär du enkelt av topparna på dem med en kniv. Är det de traditionella trekantiga locken du är ute efter så fixar du dem enklast med hjälp av en sax. Stoppa i saxen snett nedåt och inåt mitten på bullen och klipp sedan tre gånger runt. På så sätt får du en grop direkt i bullen som du sedan kan fylla med den goda mandelmassan. På locket kan du sedan plocka bort lite inkråm från undersidan för att få ett passande lock. 

Tips och tricks för perfekt mandelmassa

Som mycket annat blir mandelmassa godast om man gör den själv. Här nedan har vi ett enkelt recept på mandelmassa som är både vegansk, glutenfri och laktosfri. Du kan också smaksätta mandelmassan precis hur du vill. Vi ger några förslag på smaksättning i receptet.

Tips! I receptet använder vi sötmandel men om du vill få en ännu lyxigare mandelmassa kan du använda marconamandel istället. De är lite dyrare men otroligt goda i smak.

Så gör du egen mandelmassa enkelt hemma

Ingredienser

250 g sötmandel

2 dl strösocker

ev. valfri smaksättning (malen kardemumma, vanilj, bittermandel)

Så gör du

1. Skålla mandlarna genom att koka upp dem med vatten, kyla i iskallt vatten och sedan trycka ur mandlarna ur skalen.

2. Mixa mandlarna med en matberedare till ett finkornigt pulver.

3. Tillsätt sockret och eventuellt smaksättning och mixa med mandelmjölet tills blandningen blivit slät och varm. Det här kan ta några minuter.

4. Klicka ut mandelmassan i bullarna eller fyll dem med hjälp av en spritspåse.


Om du inte har tid eller lust att göra egen mandelmassa går det självklart bra att köpa färdig. Då kan man hotta upp den genom att vispa upp den med en skvätt mjölk och gärna kråmet från semmelbullen för att sedan tillsätta lite hackad rostad sötmandel för extra crunch.

Om du vill kan du självklart göra semlor utan mandelmassa och byta ut den mot någon annan fyllning; till exempel vaniljkräm, nutella, sylt eller lemon curd - endast fantasin sätter gränser!

Tips! Om du fyller semlan med vaniljkräm istället för mandelmassa blir det supergott om du rör ner tinade frysta blåbär och lite vaniljsocker i vispgrädden du toppar med.

Tips och tricks för perfekt vispad grädde

Vispgrädde känns kanske som det enklaste momentet när det kommer till semlan, men det finns ändå en del viktiga saker att ha i åtanke för att få till det perfekta fluffet.


Först och främst är det viktigt att grädden är kylskåpskall när du vispar den för då binder den ihop lättare. Använder du elvisp - vispa på låg hastighet. Då får du in mer luft i grädden än om du vispar på hög hastighet, och ju mer luft desto fluffigare blir grädden. 



Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Om du vispar grädden för länge är risken stor att den blir hård och smörliknande. Är du orolig för att övervispa grädden kan du stänga av elvispen precis innan grädden är “klar”, för att sedan vända runt grädden med en slickepott till önskad konsistens.


Om du vill kan du smaksätta grädden med lite vanilj- eller florsocker för extra sötma men det är inget måste. Mandelmassan och florsockret på toppen brukar ofta vara tillräckligt för att få till den söta smaken på semlan. 


När du ska fördela den vispade grädden på semlan blir det extra snyggt om du gör det med hjälp av en spritspåse. Om du inte har någon sådan funkar det minst lika bra med en vanlig plastpåse eller två skedar som du klickar ut grädden med.


Sist men inte minst - snåla inte med florsockret på toppen. Det gör så semlan får en god smak och samtidigt ser god ut; man äter ju med ögonen också. Ett tips är att använda sig av en tesil för att enkelt fördela florsockret över semlorna.

Annorlunda semmelvarianter

Varför inte prova något nytt och kul i år? Vad sägs om salta chips med en mandelmassadipp, en förvånansvärt god version vi kallar semmelchips. Eller kanske barnen hade älskat att få en semmelkorv till lunch? Följ våra recept för en modern twist på den klassiska semlan, som hela familjen kommer prata om.

Chips med semmeldipp

Byt ut den klassiska dippen mot en semmeldipp! Perfekt för dig som älskar kombon sött och salt.

Ingredienser 

3dl vispgrädde

150-200 gr mandelmassa

1 tsk mald kardemumma

Lättsaltade chips

Tillagning

Lägg mandelmassan i en skål och häll på en skvätt grädde. Blanda ihop tills mandelmassan fått en mjuk konsistens.

Vispa grädden.

Blanda mandelmassa, grädde och kardemumma.

Servera med lättsaltade chips.

Korv med bröd-semla

Snabblunchen för dig som älskar semlor – perfekt när tiden inte räcker till. 

Ingredienser

3 dl vispgrädde eller sprutgrädde

200 gr mandelmassa

Korvbröd

Mandelflarn

1 tsk kardemummakärnor

Tillagning

Vispa grädden. Mortla kardemummakärnorna.

Ta ca 50 gr mandelmassa och forma till en korv.

Ta ett korvbröd, krydda det med kardemumma, och lägg i korven.

Toppa med grädde, mandelflarn och kardemumma. Njut!


Glutenfria och laktosfria semlor

Om man inte har bakat glutenfria semlor tidigare kan det kännas lite läskigt, men det behöver inte vara så svårt. Istället för vetemjöl kan du använda dig av färdig glutenfri mjölmix. Det som är viktigt att tänka på då är att mjölmixen är mycket lättare än vetemjöl och därför får du bättre bullar om du väger mjölet istället för att måtta det. Om du inte har en köksvåg kan det vara värt att införskaffa en för att få så bra glutenfria bullar som möjligt. 


Två andra mjölsorter som är glutenfria och passar bra till semmelbak är teffmjöl och durramjöl. Teffmjöl har en milt nötig smak som passar fint till semlor och durramjöl har en mild fullkornssmak. 


När du bakar glutenfria semlor är det viktigt att knåda degen länge, gärna i köksmaskin, för att få in så mycket luft som möjligt i degen. Detta gör så bullarna inte blir torra. Glutenfri bulldeg är också lösare i konsistensen än vanlig bulldeg vilket kan göra det svårt att få till snygga bullar - men det är ju ändå smaken som räknas!


Efter att bullarna varit i ugnen är det viktigt att låta dem svalna helt innan de skärs upp. Strukturen i glutenfria bakverk är nämligen väldigt känslig och därför tar det ett tag för dem att stabilisera sig. 


Laktosfria semlor gör du enkelt genom att byta ut alla mejeriprodukter som mjölk, smör och grädde mot laktosfria alternativ. Är du allergisk mot mjölkprotein och/eller ägg? Scrolla nedåt för att få tips på veganska semlor. 

Veganska semlor

Veganska semlor är väldigt enkelt att göra. Alla mejeriprodukter som smör och mjölk byter du ut mot växtbaserade alternativ. Många semmelrecept har ägg i bulldegen för extra saftighet. I dessa fall kan du strunta i ägget helt - bullarna kommer bli saftiga och goda ändå. Istället för att pensla bullarna med ägg innan de åker in i ugnen, kan du pensla på lite växtbaserad grädde istället. Mandelmassa är redan veganskt som det är och vispgrädden byter du ut mot soja- eller havregrädde. Välj den du föredrar.

Hur äter man en semla?

I början av förra seklet var det inte ovanligt att man gick in på ett konditori och beställde en semla och drack en porter med toner av kaffe, farinsocker och choklad till det. Idag är det mer vanligt att dricka en kopp kaffe, ett glas mjölk eller en chai-te till semlan. Vanligtvis pudrar man florsocker över semlorna det sista man gör, men i de västra delarna av Sverige ersätts det ofta med pärlsocker och hackad mandel.


Semlan är alltid godast om den är färsk. Om du gör egna semlor hemma är det smart att frysa in bullarna som inte ska fyllas och ätas direkt. När det sedan är dags att äta semlorna, tar du ut och tinar så många du vill ha för att då montera semlan med mandelmassa och vispad grädde (eller vad du nu än vill ha i den). Ett annat tips är att frysa in bullarna redan innan du jäser dem. När du sen är sugen på en semla (eller bara en slät semmelbulle) tar du ut dem, låter dem jäsa för att sedan grädda dem.


Om du vill äta semlan som hetvägg, föreslår vi att du lägger semlan i en djup tallrik och häller varm mjölk runt den. Låt den sen dra i några sekunder - men inte för länge så den blir fuktig. Alla verkar ha sitt egna sätt att äta semlan på; vissa äter upp locket först, andra äter med sked och några äter hela semlan på en gång som en hamburgare. En helt vanlig semla med fyllning och vispad grädde innehåller ungefär 340 kalorier (per 100 gram).

Semlans historia

Semlan så som vi traditionellt känner till den idag har sitt ursprung i början av 1900-talet och är med största sannolikhet en utveckling av den så kallade hetväggen. Hetvägg har du säkert hört talas om eller provat på själv genom att äta semlan serverad i en djup tallrik med varm mjölk. Under 1700-talet var hetvägg snarare en slät bulle fylld med mandelmassa. På den tiden åts den främst av rika människor och även då serverades den med varm mjölk. Ordet semla kommer från “similia”, vilket betyder fint vetemjöl på latin. Vitt mjöl var på den här tiden dyrt och därför mycket ovanligt bland bondesamhällen.

Du har kanske någon gång hört historien om den svenske kungen Adolf Fredrik som dog under fettisdagen 1771 genom att föräta sig på hetväggar. Så var dock inte riktigt fallet, utan egentligen dog han av ett slaganfall efter en enorm måltid som sägs ha bestått av bland annat hummer, ostron och just hetvägg. Hetvägg kommer från tyskans “heisse wecken” vilket betyder “varma kilar”. Kilformen har sedan flyttats över till dagens semlor, där locken oftast har formen av en kil.


Semlor i resten av Norden

Det är inte bara i Sverige vi äter semlor. I Finland innebär dock ordet semla en frukostbulle som är bakad på råg. Fastlagsbulle i Finland är däremot mer lik svenskarnas semla och äts likadant som här i Sverige; som den är eller som hetvägg. Danskarna skippar mandelmassan och grädden helt i deras fastelavnsboller, släta bullar fyllda med vaniljkräm eller sylt, toppade med smält choklad. Även i Norge hoppar de över mandelmassan. Deras fastlagsbulle är en vetebulle delad på mitten, fylld med vispad grädde och sylt.