Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Lemon curd | ||
60 g | Mat & Bak Smör Osaltat | |
3 st | Ägg | |
1 dl | Strösocker | |
1 dl | Citron | |
Fyllning | ||
1 g | Vaniljstång, ca 0,5 stång | |
600 g | Färskost Naturell | |
1,25 dl | Gräddfil | |
2,5 msk | Vetemjöl | |
2 dl | Strösocker | |
3 st | Ägg | |
Italiensk maräng | ||
75 g | Vatten | |
2,25 dl | Strösocker | |
4 st | Ägg | |
Pajbotten | ||
100 g | Smör | |
200 g | Digestive original | |
2 msk | Strösocker |
Pajbotten Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Mixa kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter, och 3–4 cm upp på kanten. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna helt.
Fyllning: Höj ugnsvärmen till 200 grader. Vispa färskost och socker ?u?gt i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i bunken och tillsätt även mjölet. Vispa i 3–4 minuter. Vänd ner grädd?len och sedan ett ägg i taget samt en äggula och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Sänk värmen till 110 grader (öppna inte ugns luckan) och grädda i cirka 45 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Låt svalna och låt sedan stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att fyllningen stelnar ordentligt.
Lemon curd: Rör ihop två ägg och en äggula i en bunke. Koka upp 1 dl citronsaft och socker i en kastrull och rör ner i bunken. Häll tillbaka i kastrullen och värm på medel värme under konstant omrörning tills curden tjocknar. Häll den i en ren bunke, tillsätt smöret i bitar och blanda till en slät kräm. Täck med plast folie och låt svalna i kylen i cirka 4 timmar.
Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll direkt och i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvisp på maxhastighet. Dra ner till medelhastighet och vispa tills marängen är ljummen. Fördela lemon curden jämnt över cheesecaken och låt sedan stå i kylen i 30 minuter. Spritsa eller bred marängen ovanpå och bränn av den med en gasbrännare.
Bild:
Wolfgang Kleinschmidt
3 Färskost Original 21% 200g Philadelphia
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla