Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Dag 2 - mandelflarn | ||
100 g | Mat & Bak Smör | |
40 g | Honung | |
100 g | Strösocker | |
100 g | Sötmandel Naturell | |
100 g | Vetemjöl | |
Dag 1 - crème caramel | ||
12 st | Ägg | |
2 st | Vaniljstång | |
1 000 g | Standardmjölk | |
250 g | Strösocker | |
Dag 2 - vispad grädde | ||
300 g | Vispgrädde | |
5 g | Vaniljsocker | |
15 g | Strösocker | |
Dag 1 - glasyr till formarna | ||
160 g | Strösocker | |
1 st | Citron | |
60 g | Vatten |
Sätt ugnen på 125°.
Dela vaniljstängerna på längden med en liten vass kniv. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stängerna. Häll över mjölken och 100 g socker.
Koka upp, dra sedan av den från värmen. Låt mjölken stå och dra åt sig vaniljsmak i ca 15 minuter.
Vispa resten av sockret med 4 ägg och 8 äggulor lätt skummigt. Vispa ner den varma mjölken i äggsmeten. Blanda ordentligt. Sila smeten genom en finmaskig sil.
Häll blandningen i formarna. Ställ dem i ett vattenbad i ugnen. Baka i 25–60 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Stickan ska vara torr.
Låt svalna och ställ in dem i kylen till nästa dag övertäckta med plastfolie.
DAG 2
Vispad grädde Vispa grädden med sockret till ett löst skum i en kyld rostfri bunke. Häll upp den i en skål och förvara den i kylen tills den ska serveras.
Mandelflarn
Blanda malen oskalad mandel och övriga ingredienser till en deg. Rulla ut den som en längd, tjock som ett kvastskaft.
Lägg in den i frysen för att stelna till.
Sätt ugnen på 180°.
Skär upp 5 mm tjocka skivor av degen. Placera dem inte för tätt på bakplåtar med bakplåtspapper. Baka dem gyllenbruna.
Låt kakorna svalna. Förvara dem sedan i en lufttät burk så att de inte mjuknar.
Servering
Lossa puddingarna runtom med en liten vass kniv.
Lägg ett uppochnedvänt fat på formen. Vänd den uppochned med fatet.
Lossa formen försiktigt från puddingen så den inte skadas.
Servera puddingarna riktigt kalla, gärna med lätt- vispad grädde och några mandelflarn till. Ingen frukt och bär till denna klassiska dessert!
Mästarnas Menyer Recept ur boken ”Mästarnas Menyer” av Leif Mannerström & Jan Hedh
Boken ges ut av Norstedts förlag
Bild:
Charlotte Gawell
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Blomsterhonung 500g Lune De Miel