Gå vidare till huvudinnehåll
Ugnsbakad blomkål och morötter med brynt smör och linshummus
Mari Bergman

Ugnsbakad blomkål och morötter med brynt smör och linshummus

45 minEnkelt
265,05 kr
4 portioner23,98 kr per portion
Vegetarisk när det är som bäst. Ugnsbakad blomkål, brynt smör och linshummus, kan inte bli annat än succé!

Brynt smör
75 gSmör
Linshummus
1 tskSpiskummin
4 dlRöda Linser Torkade
65 gCitron
3 mskOlivolja
1 tskSalt Fint
3 klyftaVitlök Vanlig
1 krmSvartpeppar Malen
1 tskPaprikakrydda
1 mskLantbuljong
0,5 stChilipeppar Röd
Grönsaker
450 gBlomkål Färsk
50 gRädisor
1 krmSalt Fint
100 gPumpakärnor
70 gFärsk bladspenat
700 gVanliga morötter
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 stDill - färsk
2 mskOlivolja
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Grönsaker: Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Dela blomkålen i 4 delar och lägg alltsammans på en ugnsplåt. Ringla över olja och blanda om så att oljan täcker alla grönsaker ordentligt. Salta och peppra efter smak. Sätt in i ugnen ca 20 min tills grönsakerna blir mjuka och får en gyllenbrun stekyta.

3

Linshummus: Koka linserna med buljong i rikligt med vatten ca 10 min eller tills de känns mjuka. Sila av vattnet och lägg tillbaka linserna i kastrullen. Tillsätt olja, saft från en halv citron, paprikapulver och spiskummin. Skala och pressa eller riv i vitlök. Skölj och finhacka chilin och tillsätt. Mixa ihop linserna och kryddorna till en slät hummus med hjälp av en stavmixer. Tillsätt salt och peppar och smaka av.

4

Grönsaker: Skölj och finhacka dillen och skölj och dela rädisorna i kvartar. Skölj spenaten och blanda samman allting på ett stort fat.

5

Brynt smör: Smält smöret i en kastrull eller stekpanna. Låt smöret bubbla upp ordentligt. Sväng runt kastrullen/stekpannan några gånger så att värmen fördelas jämnt. Efter 1-2 minuter börjar smöret färgas gyllenbrunt.

6

Dra kastrullen åt sidan när smöret blir stilla och doftar nötigt. Var försiktig så att smöret inte bränns vid.

7

Grönsaker: Ta ut grönsakerna ur ugnen och lägg över på grönsaksfatet. Ringla över brynt smör och strö över pumpafrön. Servera tillsammans med linshummus.

Näringsvärde: 751 kcal, 25 g protein, 44 g fett, 56 g kolhydrater.

Bild:

Maddzan Lindblad