Rabarberkaka
Elisabeth Johansson

Rabarberkaka

1 t 30 minEnkelt
94,85 kr
8 portioner5,23 kr per portion
En lättlagad rabarberkaka med en härlig balans mellan syrlighet och sötma. Receptet är hämtat ur boken "Fun dining" av Elisabeth Johansson (Massolit).

Mördegsbotten
1,25 dlStrösocker
5 dlVetemjöl
200 gMat & Bak Smör
Fyllning
100 gMat & Bak Smör
3 stÄgg
0,5 dlStrösocker
200 gFärsk rabarber
200 gMandelmassa
2 mskVetemjöl
Instruktioner
1

Rör ihop socker och smör. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en jämn mördeg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.

2

Sätt ugnen på 185 grader. Kavla ut degen. Smörj och fodra en springform, 22–24 cm i diameter, med degen. Skär till kanten med en degskrapa eller med en kniv. Nagga botten med en gaffel.

3

Separera gulorna fårn vitorna på två av äggen. Spara ett helt ägg. Riv mandelmassan fint. Blanda i lite i taget av smöret. Vispa i äggulor och det hela ägget. Vänd i mjölet.

4

Vispa upp äggvitorna. Strö över sockret och fortsätt vispa till en fin maräng. Vänd ner marängen i smeten. Skär rabarbern i bitar och blanda ner. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen i 40 minuter, flytta därefter ner kakan ett steg i ugnen och grädda ytterligare 5–10 minuter, tills fyllningen stannat.Ta ut kakan och låt den svalna helt.

5

Servera vaniljsås eller vaniljglass till. Om man vill pröva något annat så passar det bra med vaniljkvarg eller mitt favorittillbehör… lakritsglass!

Bild:

Susanna Blåvarg