Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Till buljongen | ||
1 msk | Salt Fint | |
0,5 msk | Vitpeppar Hel | |
0,5 st | Dill - färsk | |
1 st | Gul lök | |
900 g | Kycklinglårfile Färsk | |
0,5 st | Purjolök | |
2 st | Lagerblad | |
1 st | Vanliga morötter | |
2 l | Vatten | |
Tillbehör | ||
300 g | Vanliga morötter | |
1 krm | Salt Fint | |
250 g | Sparris Färsk | |
700 g | Potatis Fast | |
Till såsen | ||
1 krm | Vitpeppar Malen | |
1 krm | Salt Fint | |
2 msk | Ättika | |
25 g | Smör | |
1 dl | Vispgrädde | |
0,5 st | Dill - färsk | |
3 msk | Vetemjöl | |
2 msk | Strösocker |
Buljong: Skölj och hacka dill till såsen men spara stjälkarna till buljongen. Skala lök och morot och skär dem i stora bitar. Skölj och skär purjolöken i bitar. Koka upp vatten med grönsaker, kryddor och dillstjälkar till en god buljong.
Lägg ned kycklingen och låt den sakta koka i ca 20 min. Lyft upp kycklingen med en hålslev, sila och spara buljongen och täck köttet med plastfilm så att det inte torkar.
Tillbehör: Skala potatis och morötter och skär bort det träiga på sparrisen. Koka potatis och morötter i lättsaltat vatten. Lägg ner sparrisen precis innan servering så att den bara får koka med ca 1 minut.
Sås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ned mjölet så att det blandas väl. Mät upp 1 l silat kokspad, slå en liten skvätt över så att det får koka in i redningen. Späd på med resterande liter kokspad och grädde och låt koka samman i 10 min. Smaka av såsen med salt, vitpeppar från kvarn, ättika och socker.
Vänd ned kyckling och den hackade dillen i såsen.
Servera kycklingen med de vårliga grönsakerna.
Näringsvärde: Kcal: 571 Fett: 23 g Protein: 46 g Kolhydrater: 41 g
Bild:
Linnea Swärd
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vitpeppar Malen 35g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla