Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 st | Blomkål Färsk | |
100 g | Hasselnötter | |
1 tsk | Dijonsenap | |
3 dl | Vispgrädde | |
0,5 st | Körvel - färsk | |
1 st | Fänkål Färsk | |
100 g | Smör | |
2 dl | Rapsolja | |
800 g | Röding | |
1 st | Ägg | |
200 g | Gul lök | |
200 g | Blåmusslor | |
1 klyfta | Vitlök Solo | |
2 st | Citron | |
1 dl | Vitt vin | |
200 g | Jordärtskocka | |
100 g | Gräslök - färsk | |
1 dl | Mellanmjölk | |
0,5 st | Dill - färsk |
Blomkål Dela blomkålen i 4 st tjocka skivor. Behåll roten på för att hålla ihop allt. Smörstekt dem på låg värme tills de är genommjuka. Ös på med smör hela tiden tills en gyllenbrun färg uppstår. Salta och peppra och tag upp ur pannan och lägg i en ugnsfast form. Toppa med rostade hasselnötter och citronsaft. Kör in i ugn på 180 grader i 3 minuter.
Friterad jordärtskocka Hyvla 50 g jordärtskocka tunt, använd gärna mandolin. Fritera i 150 g olja tills den är gyllenbrun. Lägg på ett pappersklätt fat, peppra och salta.
Jordärtskockspuré Skala 150 g jordärtskocka, koka under lock i 1 dl mjölk, 1 dl vispgrädde och 1 dl vatten tills de är mjuka. Sila av vätskan och mixa till en slät puré. Smaksätt med salt, peppar och en bra vitvinsvinäger. Lägg purén i en spritspåse och håll varm.
Dillsmörsås Mixa 100 g dill med rapsolja. Blanda äggula, senap, vinäger, salt och peppar i en rundbottnad skål. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Tillsätt citronsaften och krydda eventuellt med mer salt och peppar, lägg såsen i en sprits.
Musselsås Hetta upp en kastrull med olivolja. Lägg i tärnad lök, fänkål, vitlök och musslor. Lägg sedan på ett lock och häll i ett torrt vin efter två minuter och rör om. Ta upp musslorna när de öppnat sig och spara till servering. Reducera musselfonden tills hälften kvarstår. Häll i vispgrädde och smaka av med salt peppar. Behövs det mer syra? Häll i lite vitvinsvinäger. Precis innan servering ska såsen mixas upp med 100 gram smör och därefter lägger man i finhackad gräslök.
Röding Grilla rödingen på skinnsidan i 2 minuter på hög värme. Lyft upp och lägg på indirekt värme och låt vila i 2 minuter. Salta och peppra. Använd gärna termometer, innertemperaturen ska vara 40 grader.
Arrangera rätten: Lägg blomkålen på en varm tallrik. Toppa med dillsmörsåsen, jordärtskockspurén och den friterade jordärtskockan. Lägg sedan på färsk körvel och dill. Häll den nymixade såsen som en spegel jämte blomkålen. Placera rödingen mitt i såsspegeln och placera musslorna runtomkring. Njut!
<a href="https://vanbruun.com">VANBRUUN.COM</a>
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Vitlök Super Solo Klass1 250g
1 Jordärtskocka EKO Klass1 250g
1 Mellanmjölk Lite Längre Hållbarhet 1.5% 1L Garant