Honungsglaserad fänkål med aioli
Kokbok

Honungsglaserad fänkål med aioli

30 minEnkelt
144,80 kr
4 portioner9,69 kr per portion
Jag har både grannar och bekanta som är biodlare. Det har gjort att min tillgång på honung är stor, och i köket har jag bland annat flytande sommarhonung, mild rapshonung och inte minst högsommarhonung så fylld med smak att en tesked kan ge en liten käftsmäll. Honungen använder jag gärna till att glasera olika grönsaker - som här fänkål. Ät fänkålen som förrätt eller som ett tillbehör i en större måltid.

1 krmSalt Fint
1 krmSvartpeppar Malen
2 stFänkål Färsk
2 mskMat & Bak Smör
2 mskHonung Flytande
1 tskKummin
2 mskOlivolja
Aioli
1 krmSalt Fint
2 stÄgg
1 stCitron
1,5 dlMatolja
2 klyftaVitlök Vanlig
Instruktioner
1

Skär av dillen på fänkålen och lägg åt sidan för garnering. Skär fänkålsknölarna i centimetertjocka skivor på längden. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Lägg i fänkålsskivorna och stek dem gyllenbruna i omgångar. Lägg sedan över dem på en tallrik.

2

Blanda honung och kryddor i stekpannan - tillsätt eventuellt lite extra smör om pannan är för torr. Låt blandningen koka samman under 1 minut och lägg sedan i fänkålen igen. Stek i ytterligare ett par minuter på varje sida. Låt svalna något innan servering.

3

Separera äggulorna från vitorna. Lägg gulorna till aiolin i en liten skål. Riv vitlöken fint, lägg den i skålen och vispa samman, gärna med elvisp. Fortsätt att vispa på hög hastighet och droppa samtidigt ner oljan långsamt i skålen. Mot slutet kan du hälla ner oljan i en fin stråle under vispningen. Smaka av med citronsaft och salt.

4

Klicka ut aiolin på fänkålsskivorna, garnera med fänkålsdillen och servera.

Recept ur boken ”Mitt gröna skafferi” - Bonnier Fakta

Bild:

Karoline Jönsson