Palsternackskaka

Palsternackskaka

1 tEnkelt
191,70 kr
10 portioner7,44 kr per portion
Denna kryddiga palsternackskaka är en av mina allra bästa kakor. Den sticker ut och skapar intresse på varje kafferep och kalas den dukas upp på. Jag premiärbakade den en sensommardag när min mormor och hennes systrar kom på besök och sedan dess bakar gammelmoster Lena den ofta och gärna.

Frosting
200 gFärskost Naturell
1 dlSolroskärnor
2 dlVispgrädde
75 gMat & Bak Smör
1 dlRiven kokos
1 dlFlorsocker
4 dlVetemjöl
2 tskBakpulver
2 tskVaniljsocker
2 dlRapsolja
1 tskKardemumma Mald
4 stÄgg
275 gPalsternacka
1 tskSalt Fint
3 dlStrösocker
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter eller 30 × 40 cm.

2

Riv palsternackorna fint och lägg i en bunke tillsammans med olja och ägg. Vispa samman till en pösig smet. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa i någon minut så att allt blandas väl.

3

Häll smeten i formen och grädda i ugnen i cirka 40 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt kakan svalna helt.

4

Sikta ner florsockret till frostingen i en bunke. Lägg i smöret och vispa ihop till en mjuk och klumpfri smet. Tillsätt färskosten och vispa snabbt samman till en slät blandning.

5

Vispa grädden i en separat bunke och rör sedan ner den i färskostblandningen. Bred frostingen över kakan.

6

Rosta solroskärnor och kokosflingor i torr panna tills de har fått färg och det börjar knäppa i kärnorna. Låt svalna, hacka alltsammans fint och strö över kakan.

Recept ur boken ”Mitt gröna skafferi” - Bonnier Fakta

Bild:

Karoline Jönsson