Helstekt fläskytterfilé med fetaostgratinerade rotfrukter
Mari Bergman

Helstekt fläskytterfilé med fetaostgratinerade rotfrukter

45 minEnkelt
327,15 kr
4 portioner39,33 kr per portion
Helstekt fläskytterfilé i ugn som serveras med rotfrukter som blir härligt krämiga med yoghurt och fetaost. Lägg gärna in köttet i marinaden kvällen innan tillagning.

Marinad
1 mskBalsamvinäger
2 mskOlivolja
2 klyftaVitlök Vanlig
2 mskJapansk soja
1 mskHonung Flytande
Kött
1 mskOlivolja
1 stFläskytterfile Färsk
1 mskMat & Bak Smör
2 krmSvartpeppar Malen
2 krmSalt Fint
Rotfrukter
150 gFetaost
300 gVanliga morötter
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt Fint
1 dlYoghurt för Matlagning
2 mskOlivolja
300 gPotatis Fast
1 mskFärsk ingefära
1 tskHonung Flytande
4 mskSolroskärnor Rostade
1 klyftaVitlök Vanlig
500 gRödbetor Färsk
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Marinad: Blanda ihop olja, soja, honung och balsamvinäger i en skål. Skala och pressa i vitlök.

3

Kött:Ta bort fett och senor från fläskytterfilén och lägg den i en plastpåse tillsammans med marinaden. Marinera gärna över natten, eller minst 10 min medan du gör i ordning rotfrukterna.

4

Rotfrukter: Skala rotfrukterna, vitlöken och ingefäran. Skär rotfrukterna i klyftor och stavar och riv vitlök och ingefära på ett rivjärn. Blanda samman allting i en stor ugnsfast form och tillsätt olja och honung. Salta och peppra efter smak och sätt in i ugnen ca 30 min.

5

Kött: Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör, bryn fläskytterfilén på båda sidor på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta. Salta och peppra ordentligt. Lägg över filén i en ugnsfast form och sätt in i ugnen under rotfrukterna ca 25-30 min eller tills filén har en innertemperatur på 65- 68 grader.

6

Rotfrukter: Ta ut rotfrukterna när det återstår 5 min. Klicka över yoghurt och smula över fetaost. Strö över solrosfrön och sätt in i ugnen 5 min igen.

Servera fläskytterfilén med de krämiga rotfrukterna.

Näringsvärde: Kcal: 681 Fett: 35 g Protein: 54 g Kolhydrater: 32 g

Bild:

Linnea Swärd