Hoppa till huvudinnehåll
Äppelpaj med kardemummasmul
Hemmakock

Äppelpaj med kardemummasmul

1 t 30 minEnkelt
168,35 kr
4 portioner17,05 kr per portion
Det här är en härligt generös äppelkaka som doftar förföriskt när den bakas, med sina noter av vanilj och kardemumma. Först ska nämnas att jag helst väljer råsocker till den här pajen, och då gärna det malda råsocker som numera finns i flera affärer. Och äkta vanilj - i form av små korn på burk som också ofta går att hitta på hyllan med bakartiklar. Om du inte hittar det tar du en vaniljstång och skrapar ur lite av kornen - då går det åt mycket mindre mängd. Servera pajen varm, ljummen eller kall med lösvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås. Du behöver till en pajform på ca 20-25 cm.

Äppelkompott
1 dlStrösocker
2 mskCalvados
75 gCitron, (0,5 st)
2 gVaniljstång, (1 st)
30 gSmör
8 stSvenska Äpplen
Kardemummasmuldeg
3 dlVetemjöl
120 gSmör
1 mskRåsocker Strö
3 mskSirap Ljus
2 tskKardemumma Mald
3 mskStrösocker
3 dlVetemjöl
0,25 dlVatten
1 tskVaniljsocker
140 gSmör
1,5 mskFlorsocker
Instruktioner
1

Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en grynig massa. Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken. Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig. Stäng då av maskinen och lyft ut degen. Lägg den i pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme. Om du som jag ofta har lite bråttom och inte hinner vänta på de ordentliga momenten trycker du ut den i pajformen och ställer därefter in hela pajformen i kylen i en halvtimme innan du gräddar pajbotten.

Grädda pajbotten i 200 grader i 15-20 minuter. Passa så pajskalet inte blir bränt. Det ska börja bli vackert gyllene och frasigt mört.

2

Under tiden gör du kompotten. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull där du får plats med alla äppelbitar. När smöret har smält tillsätter du sockret och rör runt hela tiden så det karamelliseras. Tillsätt den uppskurna vaniljstången. Kort därefter lägger du i äppelbitarna, rör runt och låter det stå och puttra på ganska låg värme. Rör om då och då. Tillsätt calvadosen, rör runt. När en del av äppelbitarna har kokat sönder medan en del fortfarande är mer hela är kompotten klar att läggas i sitt pajskal.

3

Medan kompotten står och småputtrar gör du smulpajen: Lägg mjöl, socker, kardemumma och smör i en matberedare eller i en bunke om du vill nypa ihop degen för hand. Kör ihop degen så den blir homogen och smulig i klumpar. Kanske behöver du tillsätta mer smör, kanske mer mjöl.

4

Ställ smuldegen åt sidan tills du fyllt pajskalet med äppelkompotten. Häll då på smuldegen ovanpå. Avsluta med att strö extra malen kardemumma och fint råsocker över för extra karamellig knaprighet.

Ställ pajen i mitten av ugnen som du värmt till 175 grader. Grädda pajen i ca 30 minuter tills smulpajen fått fin gyllene färg och blivit smuligt frasig. Äpplena är ju redan kokta, så det är egentligen bara smulpajen som ska gräddas nu.

5

Servera pajen direkt eller något avsvalnad . Jag serverade den med lösvispad grädde smaksatt med en liten sked råsocker och någon msk calvados. Även vaniljvodka är gott att ha i grädden.

Smaklig spis önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld