Chokladfondanter

Chokladfondanter

30 minEnkelt
206,70 kr
6 portioner24,68 kr per portion
En riktig drömdessert är chokladfondanter där fondanternas mitt väller ut likt lava. Det är viktigt att gräddningstiden blir rätt så konsistensen på chokladfondanterna blir perfekt, det kan vara olika för ugn till ugn, så prova dig fram. Sidorna ska ha stelnat så att de går att lossa ur formen utan att den kollapsar, men den får inte heller bli torr.

Fondanter
0,75 dlStrösocker
125 gMat & Bak Smör
200 gMörk chokladkaka
4 stÄgg
0,5 dlVetemjöl
Till formarna
2 mskStröbröd
1,5 mskMat & Bak Smör
Topping
1 dlBlåbär
1 dlHallon Färska
2 dlVispgrädde
Instruktioner
1

Smörj sex stycken små, ugnsfasta formar och strö dem tunt med strösocker.

2

Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikron.

3

Vispa ägg, äggulor och strösocker riktigt vitt och pösigt. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten med en slickepott, sikta ner mjölet och vispa försiktigt ihop till en jämn smet.

4

Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 14 minuter. Bakelserna ska fortfarande vara kladdiga i mitten, men tar man dem för tidigt är de svåra att lossa ur formarna. När de höjer sig lite ur formarna börjar de bli klara.

5

Ta ut formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på assietter. Vänta 3–4 minuter och lyft sedan bort formarna. Vill de inte lossna kan du skära med en kniv längs med kanten och försiktigt dunka ut dem.

Servera direkt, gärna tillsammans med bär och vispgrädde eller glass.

Recept ur boken ”Bästa Kladdkakorna” skriven av Mia Öhrn (Massolit förlag)

Det kan vara lite tricksigt att stjälpa ut bakelserna ur formarna, så vill du inte riskera att misslyckas kan du servera dem direkt ur formarna eller använda engångsformar i aluminium som du kan lirka bort. Det går bra att förbereda bakelserna någon dag i förväg och förvara dem ogräddade i kylen. Öka då gräddningstiden med 2–3 minuter.

  1. Smörj sex stycken små, ugnsfasta formar och strö dem tunt med strösocker.

  2. Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikron.

  3. Vispa ägg, äggulor och strösocker riktigt vitt och pösigt. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten med en slickepott, sikta ner mjölet och vispa försiktigt ihop till en jämn smet.

  4. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 14 minuter. Bakelserna ska fortfarande vara kladdiga i mitten, men tar man dem för tidigt är de svåra att lossa ur formarna. När de höjer sig lite ur formarna börjar de bli klara.

  5. Ta ut formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på assietter. Vänta 3–4 minuter och lyft sedan bort formarna. Vill de inte lossna kan du skära med en kniv längs med kanten och försiktigt dunka ut dem.

Servera direkt, gärna tillsammans med bär och vispgrädde eller glass.

Bild:

Stellan Herner