Rökig gryta med bacon och ostgratinerat bröd
Mari Bergman

Rökig gryta med bacon och ostgratinerat bröd

40 minEnkelt
330,88 kr
4 portioner34,00 kr per portion
En lättlagad och smakrik gryta med röda linser och bacon som serveras med ostgratinerat bröd. Ljuvligt gott i all sin enkelhet. Grytan håller sig fint i kylen i ca 3-4 dagar och går bra att göra en dag i förväg.

Gryta
500 gRotselleri
2 mskGrönsaksbuljong
2 dlRöda Linser Torkade
300 gPotatis
2 dlMatlagningsvin Vitt
1 stPurjolök
300 gMorötter
8 dlVatten
1 krmSvartpeppar Malen
2 mskTomatpuré
3 klyftaVitlök Vanlig
2 tskRökt paprikapulver
125 gKörsbärstomater
1 mskOlivolja
1 krmSalt Fint
140 gBacon Tärnat
1 mskPersilja - fryst
Bröd
1 mskOlivolja
50 gGrana Padano
150 gLantbröd
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Gryta: Skölj och strimla purjolök. Skala och riv vitlök. Skala och tärna potatis, morötter och rotselleri. Halvera cocktailtomaterna och lägg åt sidan.

3

Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta och fräs lök, vitlök, rotfrukter och bacon tillsammans med rökt paprikapulver i ca 4-5 min under omrörning. Tillsätt persilja och vin och puttra samman.

4

Tillsätt vatten, tomatpuré, grönsaksbuljong, röda linser och de halverade cocktailtomaterna. Låt grytan puttra på medelvärme under lock i ca 30 min. Rör om då och då så att linserna inte bränns vid. Spä med mer vatten om det behövs. Smaka av grytan med salt och peppar.

5

Bröd: Skär brödskivorna i trekanter och pensla med olja. Finriv osten och fördela över brödskivorna. Gratinera i ugnen i ca 10 min.

Servera grytan med ostgratinerat bröd.

Näringsvärde: 716 kcal, 30 g protein, 26 g fett, 81 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir