Glutenfri äppelkolakaka med vaniljcheesecakegrädde

Glutenfri äppelkolakaka med vaniljcheesecakegrädde

2 tEnkelt
240,75 kr
1 portion60,03 kr per portion
På hösten finns det hur mycket goda svenska äpplen som helst, och vad passar bättre än att baka en riktigt smarrig äppelkaka som flera kan äta? I den här kakan hittar du sötsyrliga svenska äpplen tillsammans med en supergod dulce de leche som bidrar med kolasmak och härlig konsistens. Kakan är täckt med ett knäckigt kaneltäcke och toppad med len vaniljcheesecakegrädde som pricken över i.

Kaneltäcke
50 gMat & Bak Smör
0,25 dlSirap Ljus
1 dlStrösocker
0,75 dlGlutenfri mix
1 krmSalt Fint
1 dlHavregryn Glutenfri
1,5 tskKanel Malen
0,5 tskBakpulver
Kaka med kaneltäcke, 20 cm springform
2 tskVaniljsocker
200 gKaramelliserad mjölk
1 dlFarinsocker
1 tskKanel Malen
1 dlHavregryn Glutenfri
3 stÄgg
2 stÄpplen
2 dlStrösocker
0,5 tskSalt Fint
175 gMat & Bak Smör
1,5 dlGlutenfri mix
Vaniljcheesecakegrädde
1 dlVispgrädde
1,5 tskVaniljsocker
1,5 mskFlorsocker
50 gFärskost Naturell
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader över-och undervärme (160 grader varmluft). Fodra springformen med bakplåtspapper.

2

Bryn smöret på medelvärme under omrörning. När smöret har fått en brun ton och en kolaktig doft är det färdigbrynt. Ställ åt sidan för att svalna.

3

Skiva äpplena i ca

0

5 cm tjocka skivor.

4

Ha därefter i ägg, socker, farinsocker, vaniljsocker, mjölmix, havregryn, salt och det brynta smöret i en bunke. Rör försiktigt om tills smeten precis har gått ihop.

5

Gör nu smeten till kaneltäcket. Smält smöret. Blanda ihop strösocker, salt, havregryn, mjölmix, kanel och bakpulver i en bunke. Blanda sedan i sirap och smält smör tills ingredienserna har gått ihop till en smet.

6

Häll ner smeten i springformen. Lägg över äppelbitarna så att de täcker all smet. Ringla därefter dulce de lechen jämt över äpplena. Dutta ut smeten till kaneltäcket jämt över kakan.

7

Grädda i mitten av ugnen i ca 50-55 min tills täcket har fått fin färg. Kakan ska ha satt sig i kanterna, men vara lite vobblig i mitten när du tar ut den. Låt svalna i kylen i ca 6 timmar tills den är helt avsvalnad (det är då täcket blir sådär underbart knäckigt).

Vaniljcheesecakegrädde

1

Förbered tyll och spritspåse om du vill spritsa grädden på kakan.

2

Ha ner alla ingredienser i en bunke och vispa krämigt.

3

Spritsa bollar runt tårtan och dekorera med äppelskivor.

Recept och bild: Jonna Warnfalk

Bild:

Jonna Warnfalk